OnderzoekPro

Vuurvaste drone FAROS moet helpen bij brandbestrijding in wolkenkrabbers

KAIST-FAROS-drone-muurklimmen

Wetenschappers verbonden aan het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) hebben een vuurvaste drone ontwikkeld die specifiek ontwikkeld is om branden in hoge gebouwen te bestrijden. De drone kan zelfstandig door een trapgat naar boven vliegen, op zoek naar brandhaard en slachtoffers. Mocht de weg geblokkeerd zijn, dan kan de drone ook zijwaarts tegen een muur omhoog klimmen.

Branden in hoge gebouwen zijn vaak extra lastig onder controle te krijgen door het zogenaamde schoorsteeneffect. De warme gassen die vrijkomen bij een brand willen opstijgen, en daardoor ontstaat een aanzuigende werking. Daardoor wordt extra zuurstof naar de brand toegevoerd. Daarnaast is een brand op een hooggelegen verdieping simpelweg lastiger door de brandweer te bereiken.

Brandwerende behuizing
De Fireproof Aerial RObot System (FAROS) onderscheidt zich ten eerste door zijn brandwerende behuizing, waarin aramide-vezels verwerkt zijn. Ook is de behuizing voorzien van een thermo-elektrisch koelelement, waardoor de elektronica, accu en bekabeling extra beschermd worden tegen de hitte. Tijdens een test bleek de drone daardoor gedurende een minuut bestand te zijn tegen vlammen waarin de temperatuur opliep tot duizend graden Celsius.

Dankzij sensoren als LiDAR, infraroodcamera en de gebruikelijke gyroscopen en hoogtemeters kan de FAROS zelfstandig navigeren door een etage of trapgat, zelfs als deze met rook is gevuld. Het doel van de vliegende robot is om zo snel mogelijk de brandhaard te lokaliseren, zodat de inzet van brandweerlieden en bluscapaciteit optimaal kan plaatsvinden. Ook moet de drone helpen om zo snel mogelijk slachtoffers op te sporen.

Zijdelings voortbewegen
Bijzonder is dat de FAROS zich ook zijdelings kan voortbewegen. Daartoe vliegt de drone met zijn onderstel tegen een muur aan, waarna de propellers voor de zijdelingse stuwkracht zorgen. Hoe dat precies werkt kun je in onderstaande video zien. Natuurlijk is FAROS nog niet ver genoeg ontwikkeld om daadwerkelijk ingezet te worden door de brandweer, maar duidelijk is wel dat UAVs in de toekomst een steeds grotere rol zullen spelen als het gaat om het verlenen van assistentie tijdens calamiteiten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier