GimBall-drone succesvol uitgetest tijdens search&rescue-missie in gletsjer

GimBall in gletscher

Iedereen die wel eens op een gletsjer gestaan heeft weet dat de ijsmassa’s niet alleen mooi, maar ook gevaarlijk zijn. Scheuren in het ijs kunnen een diepte van tientallen meters bereiken, en zijn slecht toegankelijk voor hulpverleners mocht het misgaan. Een ideale setting dus voor een praktijktest van de GimBall, een drone die voorzien is van een kooiconstructie om zodoende lastig te bereiken plekken te verkennen.

De GimBall is een drone die ontwikkeld is met search&rescue missies in het achterhoofd. Om ervoor te zorgen dat de UAV door moeilijk terrein kan navigeren, zonder daarbij door obstakels gehinderd te worden, is het toestel cardanisch opgehangen in een bolvormige kooi die de propellers beschermt. Daardoor kan de operator zich optimaal richten op het verkennen van een rampgebied (of in dit geval een gletsjerspelonk), zonder zich zorgen te hoeven maken dat de drone ergens tegen aan vliegt en neerstort.

GimBall drone

Succesvolle test
Tijdens de meest recente praktijktest werd de GimBall gedemonstreerd op de Zermatt-gletsjer in Zwitserland. Het toestel werd daarbij door een scheur in het ijs geleid, en alhoewel de drone regelmatig met de ijswanden in contact kwam, kon het toestel toch ongehinderd verder vliegen. Tijdens de vlucht stuurde het toestel HD-videomateriaal naar de reddingswerkers, die daardoor een goed idee kregen van de situatie tientallen meters verderop.

Alhoewel de test succesvol verliep hebben reddingswerkers toch hun bedenkingen bij het inzetten van drones. “Je moet de drone wel eerst ter plekke zien te krijgen, en dan moet je ook nog beschikken over ervaren operators. Verder mogen de drones natuurlijk niet het werk van traumahelikopters belemmeren en is de inzet ervan afhankelijk van het weer in de bergen,” zegt reddingswerker Randy Felix.

Desondanks hebben drones als de GimBall veel potentieel. “In de juiste omstandigheden zijn dit soort drones een waardevolle aanvulling op ons instrumentarium. Zeker in combinatie met bestaande search&rescue methoden verhoog je de kans op succesvolle missies. En als reddingswerker moet je openstaan voor nieuwe ontwikkelingen zoals deze.”

Drones for Good Award 2015
Wereldwijd is er veel aandacht voor de GimBall. Dat leidde er mede toe dat Flyability, de ontwikkelaars van de drone, vorig jaar in Dubai de Drones for Good Award 2015 in ontvangst mocht nemen. Met de daaraan verbonden geldprijs van 1 miljoen dollar wordt de GimBall momenteel verder ontwikkeld.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier