NieuwsPro

Nederlands bedrijf Drone4Agro ontwikkelt ‘vliegende tractor’ met capaciteit van 150 kg

Afbeelding: Drone4Agro
Afbeelding: Drone4Agro

Het Nederlandse bedrijf Drone4Agro werkt aan een drone die autonoom gewassen kan besproeien of bemesten. De landbouwdrone kan daartoe maximaal 150 kilo aan payload met zich meetorsen, goed voor zo’n 80 hectare. Het toestel moet volgend jaar op de markt komen.

In Tubantia legt eigenaar Eelco Osse uit dat de drone maar liefst 2,5 bij 2,5 meter meet. De landbouwdrone is voorzien van 8 propellers en wordt elektrisch aangedreven. Net als een robotmaaier kan de drone zelfstandig zijn oplaadstation opzoeken en daardoor indien nodig dag en nacht blijven doorgaan. De boer kan van tevoren precies opgeven waar en volgens welke patronen de octocopter zijn werk moet doen.

Drone4Agro-prototype

Drie kwartier
Ondanks het flinke hefvermogen van de drone kan het toestel toch zo’n 45 minuten in de lucht blijven, licht Osse desgevraagd toe. Voor de energievoorziening word gebruik gemaakt van LiPo accu’s. “Een nadeel is wel dat de drone altijd onder toezicht moet staan van iemand met een brevet. Maar dat gaat hopelijk wel veranderen. Die situatie is niet houdbaar.”

De vliegende tractor werd bedacht door Winfried Rijssenbeek en ontwikkeld in samenwerking met de universiteiten van Wageningen en Twente. Inmiddels is een prototype van het toestel succesvol uitgetest. Volgend jaar moet de landbouwdrone op de markt komen, voor een bedrag van 60.000 euro. De productie zal plaatsvinden in Almelo. Osse verwacht dat er duizenden van verkocht zullen worden in Europa.

Regelgeving
Voordat het toestel gezet kan worden moet er echter nog wel iets veranderen in de regelgeving. Het is immers momenteel niet toegestaan om drones autonoom en zonder toezicht te laten vliegen. Osse is echter positief: “We gaan er echter van uit dat de regelgeving gaat veranderen voor vliegen boven eigen land. Dat biedt boeren en fruittelers de mogelijkheid onze drone in te zetten.”

Drone4Agro is niet het enige bedrijf dat aan een landbouwdrone werkt. DJI kondigde in november 2015 de Agras MG-1 aan, een octocopter die eveneens bedoeld is voor agrarische doeleinden. Deze drone kan per vlucht echter slechts 10 liter aan meststoffen of pesticiden meenemen. Deze drone moet zo’n 15.000 dollar gaan kosten.

De Agras MG-1 van DJI
De Agras MG-1 van DJI

Veel boeren gebruiken al drones
Wereldwijd maken veel boeren al gebruik van drones, onder andere om vanuit de lucht hun gewassen te inspecteren of oppervlaktemetingen te doen. Daarbij gaat het echter om lichte toestellen, vaak van het type fixed wing. De opkomst van multirotors die ook landbouwhandelingen kunnen uitvoeren is een geheel nieuwe industrietak waar mogelijk veel potentie in zit.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Nederlands bedrijf Drone4Agro ontwikkelt ‘vliegende tractor’ met capaciteit van 150 kg

  • Dit is dus echt de grootste onzin: 45 minuten met 150KG KG Lift, In your dreams.

    Ze gebruiken Hobbyking Turnigy_RotoMax_150cc motoren, die zijn gemaakt voor Hobby(!) RC vliegtuigen Zie http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__25413__Turnigy_RotoMax_150cc_Size_Brushless_Outrunner_Motor.html en zijn totaal niet gemaakt voor degelijke belasting en horen gekoeld te worden door de (horizontale) vliegwind, echt levensgevaarlijk deze setup.

    Het idee is leuk maar de accu techniek is nog niet ver genoeg voor vliegtijden boven de 15 min met dergelijke belasting.

    Beantwoorden
  • Dit is toch alleen proof of concept dus wordt nooit verkocht maar is meer om te testen, ik heb ergens foto gezien met nieuwe brushless motoren die deze bedrijf heeft ontwikkeld, echt haaf spul!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier