Productnieuws

Videoverslag: drones op de Spielwarenmesse 2016

Al decennialang vindt ieder jaar in Neurenberg de Spielwarenmesse plaats, één van de grootste speelgoedbeurzen ter wereld. Van heinde en verre komen fabrikanten en leveranciers naar Duitsland om hun laatste producten te tonen aan inkopers en de vakpers. In het segment modelbouw is er steeds meer ruimte voor drones, en partijen als DJI, Walkera, Yuneec en Xiro pakken dan ook uit met flinke stands. Maar er zijn ook veel nieuwkomers te vinden, waaronder de makers van de Microdrone 3.0, de Miro en de Ghost Drone van Ehang.

Walhalla voor modelbouwers
Een flink deel van de beurs is een waar walhalla voor liefhebbers van modelbouw: boten, vliegtuigen, treinen schepen: alles wat ‘in het echt’ gebruikt wordt voor transport, vind je hier in het klein terug. Maar helaas houden steeds minder mensen zich bezig met de ‘pure’ modelbouw, waardoor dit beursgedeelte de laatste jaren in omvang afneemt. Dat wordt deels gecompenseerd door de opkomst van partijen die zich vol overgave op de drones storten, en die zijn hier dan ook in alle soorten en maten te bewonderen.

Normaal gesproken was de Spielwarenmesse een plek waar nieuwe producten voor het eerst aan de wereld getoond werden. Die rol is inmiddels deels overgenomen door andere beurzen, zoals de CES, die eerder deze maand plaatsvond in Las Vegas. Echt veel nieuwe drones of nog niet eerder aangekondigde features zijn er dan ook niet te zien, maar het is wel een goede gelegenheid om eens wat beter te kijken naar de aankomende producten.

In onderstaande video kun je zien wat er zoal aan zit te komen, de komende maanden. Het meest opvallende feit is dat obstakeldetectie gemeengoed begint te worden: Zowel Yuneec als Xiro introduceren dit voorjaar nog systemen die obstakels kunnen ontwijken. Verder zijn er enkele veelbelovende ‘mini’ drones te zien, die ondanks hun geringe afmetingen toch indrukwekkende specs neerzetten.

‘Me too’ drones
Iets wat verder nog opvalt (wat niet terugkomt in het videoverslag), zijn de enorme aantallen ‘me too’ drones: kleine speelgoedquadcopters in allerlei soorten en maten, Phantom lookalikes, de zoveelste GoPro-ready drone: kortom, allerlei drones waarvan je je afvraagt waarin ze – afgezien van de kleur misschien – nu eigenlijk verschillen van die van de buurman. Ergens logisch, want talloze fabrikanten proberen mee te liften op de drone hype, maar je weet nu al dat er veel spelers over een jaar of wat weer net zo snel verdwijnen als dat ze opgekomen zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier