Interview

Campus Party Europe decor voor eerste EK indoor drone racing

247159_10153004287412638_1263569608367741917_n

Van 25 tot 29 mei vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de Campus Pary Europe (CPE) plaats, een vierdaags technologiefestival voor studenten, gamers, hackers en developers. Tijdens de CPE is er volop ruimte voor hackathons, competities en workshops op het gebied van innovatie en technologie. Dit jaar is er ook volop aandacht voor drones. Er wordt zelfs een heuse Drone Zone ingericht, en er vindt ook een drone race plaats. Lars Sang Mo Boom van FormulaFPV is als partner verbonden aan CPE, en licht hierbij een tipje van de sluier op.

Wat houdt de Drone Zone precies in? Wat kunnen we verwachten aan presentaties en demonstraties?

“Tijdens Campus Party Europe kunnen de meer dan 5.000 studenten zich 5 dagen 24/7 bezig houden met technologie. Denk dan aan Space, Health, VR, Robotica en dus ook drones. FormulaFPV zal deze drone zone inrichten met diverse activiteiten die voor zowel de deelnemende studenten als publiek toegankelijk zijn. Voor bedrijven die partner worden is er plaats voor drone workshops, challenges en een keynotes te geven. Ook zal er een obstacle course zijn en natuurlijk het 1e EK Indoor. Er zal 1 dedicated hal zijn met alleen maar drones.”

FormulaFPV-FPV-racing-29-nov-15-Utrecht-Garage-P41
Een racequad in volle vlucht tijdens een FPV Racing event in P4 van de Jaarbeurs. Foto: Mathijs Bertens

Hoe denk je dat drones een rol zullen gaan spelen in het hoger onderwijs? Waarom moeten studenten op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van drones?

“We moeten drones niet meer gaan zien als een apparaat met propellors en een afstandsbediening. Het gaat veel meer een middel worden dat onderdeel wordt van ons dagelijks leven, dat autonoom kan voortbewegen of door ons gestuurd, dat iets mee kan dragen of in beweging kan zetten, dat levens kan redden of een kameraad kan zijn. Een mooi voorbeeld is de Blue Jay drone van de TU Eindhoven. Hierdoor zal ook het onderwijs er baat bij hebben zich met deze technologie bezig te houden en zo actueel onderwijs te blijven geven. Hun studenten zullen in een wereld gaan werken waar drones de normaalste zaak van de wereld zijn.”

Kun je iets vertellen over het FPV Racing event dat zal plaatsvinden tijdens de CPE? Welke racers kunnen we verwachten? Wat zijn de bijzonderheden van het parcours? Hoe ziet het programma eruit?

“De details zullen we binnen een maand bekend maken, maar voor zover we het nu kunnen inschatten is er tijdens het EK Indoor plaats van maximaal 64 racers uit heel Europa. Het is een open inschrijving met voorrondes die over 1,5 dag verdeeld worden. Iedereen vliegt dus in elk geval 1,5 dag. Daarna vinden de afvalrondes plaats via de 1/8, 1/4 en 1/2 finale met als klapper de final op de zaterdag. Daarna vindt het slotfeest van Campus Party Europe plaats, wat een knaller belooft te worden met een internationale topact!”

In hoeverre is het FPV Racing event van FormulaFPV gelieerd aan de Nederlandse kampioenschappen Drone Racen en Drone Freestyle die in augustus 2016 door de KNVvL worden georganiseerd?

“Wij werken voor alsnog los van de KNVvL, maar zijn wel met hen in gesprek om te zien of wij ze organisatorisch kunnen ondersteunen. Het afgelopen jaar hebben we flink wat ervaring opgedaan met race events wat we graag delen. Dit jaar werken we samen met IDRA uit Amerika. Deze samenwerking is vooral bedoeld voor het uitwisselen van kennis en netwerk. Wij kunnen veel leren van wat er in Amerika gebeurt en zij willen graag voet aan Europese wal krijgen. Er zijn een aantal serieuze partijen opgestaan die soms wel en soms niet samenwerken en elk hun ‘territorium’ aan het claimen zijn. FormulaFPV wil graag de onafhankelijke partij zijn die op basis van vertrouwen verbindt en innoveert.”

Kan iedereen zomaar komen kijken bij de CPE? Of is het event alleen bedoeld voor studenten?

“Iedereen kan een toegangsbewijs kopen voor CPE. Hiermee heb je direct toegang tot het EK Indoor. Info over de kaartverkoop zal binnenkort door CPE bekend worden gemaakt. FormulaFPV zal binnenkort de inschrijving openen voor de piloten zodat die zich tijdig kunnen voorbereiden en hun reisplan kunnen maken.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier