BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

‘De overheid heeft de boot gemist als het gaat om drones’

De overheid heeft te lang gedacht dat het wel los zou lopen met de opkomst van drones. Daardoor zijn veel amateur dronevliegers onbekend met de regelgeving. Dat stelt de landelijk officier luchtvaartzaken Frances Schlingemann in het januarinummer van Op de bok, het magazine van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Schlingemann houdt zich sinds mei 2015 bezig met ‘alles wat er rondvliegt’. Met verkeersvliegers heeft ze in de rechtbank eigenlijk weinig te maken, een paar dronken piloten uit het buitenland uitgezonderd. “Mijn tijd gaat op aan dat kleine grut. Drones, ballonvaarders, sportvliegtuigjes. God weet wat er allemaal rondvliegt.”

Als het gaat om de opkomst van drones is Schlingemann kritisch. “Daar heeft de overheid eigenlijk de boot een beetje gemist. Ze hebben eerst gedacht: dat loopt wel los, het zijn net modelvliegtuigjes. Maar die dingen duiken overal op. Mensen die drones kopen denken dat het speelgoed is. En realiseren zich helemaal niet dat er allemaal regels zijn.”

Meeste zaken gaan inmiddels over drones
De meeste zaken die Schlingemann behandelt gaan inmiddels over drones. Variërend van mensen die hun drone laten opstijgen naast Schiphol om daar opnamen te maken van vliegtuigen tot andere zaken. “Elke zitting komen er wel een paar. Maar de meeste betalen. Ze krijgen een transactie en betalen die gewoon.”

Schlingemann is vooral bezorgd om de veiligheid van mensen op de grond. “We stonden tijdens de nieuwjaarsduik bij Zandvoort te kijken naar die mensenmassa. Want ik ga natuurlijk die zee niet in. En het eerste dat ik zie is BZZZZZ, zo’n drone eroverheen. Als je dan de controle verliest, en het op iemands kop terechtkomt, kan je ernstig letsel veroorzaken. In het meest gunstige geval.”

Reactie KNVvL
Naar aanleiding van het interview heeft Rik Bijl van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL), die sinds kort onder andere de belangen van dronevliegers behartigt, contact opgenomen met Schlingemann. Bijl: “Drones zijn niet alleen een bedreiging, maar kunnen in een groot aantal gevallen, mits veilig en deskundig bestuurd ook een welkome aanvulling zijn in de zakelijke dienstverlening en een nieuwe vorm van modelvliegsport worden (zijn).”

Ook Wiebe de Jager van Dronewatch heeft contact gezocht met de officier luchtvaartzaken, en haar gewezen op het bestaan van de campagne ‘Vlieg je drone veilig‘, die augustus vorig jaar van start ging. Later kwam ook de overheid met een campagne om mensen te wijzen op de regelgeving met betrekking tot het vliegen met drones.

Het volledige interview met Frances Schlingemann is na te lezen in de online versie van het magazine.

4 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.