Opinie

‘De overheid heeft de boot gemist als het gaat om drones’

De overheid heeft te lang gedacht dat het wel los zou lopen met de opkomst van drones. Daardoor zijn veel amateur dronevliegers onbekend met de regelgeving. Dat stelt de landelijk officier luchtvaartzaken Frances Schlingemann in het januarinummer van Op de bok, het magazine van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

‘Speelgoed’

Schlingemann houdt zich sinds mei 2015 bezig met ‘alles wat er rondvliegt’. Met verkeersvliegers heeft ze in de rechtbank eigenlijk weinig te maken, een paar dronken piloten uit het buitenland uitgezonderd. “Mijn tijd gaat op aan dat kleine grut. Drones, ballonvaarders, sportvliegtuigjes. God weet wat er allemaal rondvliegt.”

Als het gaat om de opkomst van drones is Schlingemann kritisch. “Daar heeft de overheid eigenlijk de boot een beetje gemist. Ze hebben eerst gedacht: dat loopt wel los, het zijn net modelvliegtuigjes. Maar die dingen duiken overal op. Mensen die drones kopen denken dat het speelgoed is. En realiseren zich helemaal niet dat er allemaal regels zijn.”

Meeste zaken gaan inmiddels over drones

De meeste zaken die Schlingemann behandelt gaan inmiddels over drones. Variërend van mensen die hun drone laten opstijgen naast Schiphol om daar opnamen te maken van vliegtuigen tot andere zaken. “Elke zitting komen er wel een paar. Maar de meeste betalen. Ze krijgen een transactie en betalen die gewoon.”

Schlingemann is vooral bezorgd om de veiligheid van mensen op de grond. “We stonden tijdens de nieuwjaarsduik bij Zandvoort te kijken naar die mensenmassa. Want ik ga natuurlijk die zee niet in. En het eerste dat ik zie is BZZZZZ, zo’n drone eroverheen. Als je dan de controle verliest, en het op iemands kop terechtkomt, kan je ernstig letsel veroorzaken. In het meest gunstige geval.”

Reactie KNVvL

Naar aanleiding van het interview heeft Rik Bijl van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL), die sinds kort onder andere de belangen van dronevliegers behartigt, contact opgenomen met Schlingemann. Bijl: “Drones zijn niet alleen een bedreiging, maar kunnen in een groot aantal gevallen, mits veilig en deskundig bestuurd ook een welkome aanvulling zijn in de zakelijke dienstverlening en een nieuwe vorm van modelvliegsport worden (zijn).”

Ook Wiebe de Jager van Dronewatch heeft contact gezocht met de officier luchtvaartzaken, en haar gewezen op het bestaan van de campagne ‘Vlieg je drone veilig‘, die augustus vorig jaar van start ging. Later kwam ook de overheid met een campagne om mensen te wijzen op de regelgeving met betrekking tot het vliegen met drones.

Het volledige interview met Frances Schlingemann is na te lezen in de online versie van het magazine.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “‘De overheid heeft de boot gemist als het gaat om drones’

 • Nou wat wordt dit weer opgeklopt. Van alle dagelijkse zaken weet ze alleen het incident met de Bulgaarse vrachtwagenchauffeur te noemen
  “Echt waar? Langs Schiphol?
  Serieus. Afgelopen zomer nog een
  Bulgaarse vrachtwagenchauffeur.
  Dat ding is op een baan terechtgekomen.”
  Niet goed natuurlijk, maar als je dat als enige kan noemen van alle dagelijkse zaken.
  Daarnaast is de drone boven de nieuwjaarsduik zeker niet goed te praten maar zijn we niet op zoek naar weer een wetgeving / melkkoe die toch niet te handhaven is? Daarnaast als de officier al dagelijkse zaken heeft, dan is er dan toch al wetgeving?

  Beantwoorden
 • En wie gaat dit allemaal HANDHAVEN, de Politie. Daar hebben die nu helemaal geen tijd voor.

  Beantwoorden
 • Het begint een paranoïde drones zaakje te worden,de privacy als eerste je zou bv de buurvrouw kunnen filmen.
  Nou een drone hoor je echt wel aankomen hoor ,en in een woonwijk vliegen mag niet eens.
  Wel eens stil gestaan bij de hd vidio en sommige 12mp smartphones,die je overal stiekem en geruisloos kunnen filmen,dus wat privacy.
  Nee meten met 2 maten dat gebeurt er.
  En uiteraard smult de overheid van het verhaal dat een trauma heli niet kon landen door een drone ,dat geeft ze handvaten bij een wet.
  Nu mag je buiten bebouwing vliegen 50m hoog en 100m ver ,belachelijk beter zou zijn 100 of 120m hoog en bv 200m ver,
  Velen hebben 1000 euro tot veel meer in hun vrijheid van een drone geïnvesteerd .
  En hoop dat de overheid daar niet te paranoïde mee om zal gaan .
  Streng handhaven voor de stommeling die boven mensen of een woonwijk gaat vliegen.
  Maar laat aub de serieuze fanaten waaronder ondergetekende ,vlieg al ruim 20 jaar met alles wat kan vliegen.
  En laat ons van onze mooie hobby blijven genieten in vrijheid op een verantwoorde wijze.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier