Politie gaat mogelijk roofvogels inzetten om drones te vangen

Het is niet de vraag òf het gaat gebeuren, maar wanneer: een terroristische aanslag, uitgevoerd met behulp van een drone. Je kunt daarbij denken aan een drone die een explosief aflevert op een drukbezocht plein, of een drone die een gevaarlijk gas verspreidt. De politie is daarom momenteel aan het uitzoeken welke mogelijkheden er zijn om ongewenste drones uit te schakelen. Daarbij wordt ook de inzet van roofvogels onderzocht.

Misbruik

“Iedereen kan over een drone beschikken, en dus ook mensen die er misbruik van willen maken”, zegt hoofd operaties Michel Baeten van de Landelijke Politie tegen de NOS. “Het is een instrument waar je van alles mee kan, dus misschien ook wel een aanslag plegen.” Momenteel worden er daarom in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) allerlei anti-drone maatregelen uitgetest, waaronder roofvogels die drones uit de lucht kunnen pikken.

View post on imgur.com

Flink wat risico’s

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) bracht in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onlangs in kaart welke risico’s er van drones uit kunnen gaan. Dat zijn er nogal wat: zo zouden drones uitgerust kunnen worden met projectielen, bommen, vuurwapens, giftige gassen, en zelfs nucleaire, biologische en chemische wapens. Ook wordt niet uitgesloten dat terroristen drones gebruiken om antrax, pokken of pest in de lucht verspreiden.

De angst voor aanslagen met drones is niet geheel onterecht. Vorig jaar werd al een hobbydrone gedemonstreerd die uitgerust was met een werkend vuurwapen, en eveneens vorig jaar werd een drone gebruikt om een kleine hoeveelheid radioactief zand op het kantoor van de Japanse premier neer te zetten. En de eerste drone met een vlammenwerper is ook al een feit.

Roofvogels

Onder de anti-drone maatregelen bevinden zich technologische oplossingen, zoals stoorzenders die ervoor moeten zorgen dat de piloot de controle over zijn drone kwijtraakt, of anti-drone drones die uitgerust worden met vangnetten. Maar ook onorthodoxere maatregelen worden niet geschuwd. Zo vinden er experimenten plaats met roofvogels, die misschien nog wel effectiever zijn in het snel onschadelijk maken van drones. De vogels zijn in staat om een drone in de vlucht te grijpen met hun klauwen en deze af te voeren naar een veilige plek.

De dronevangende roofvogels worden getraind door het bedrijf Guard From Above. Volgens oprichter Sjoerd Hoogendoorn vormt het oerinstinct van de vogels ‘een effectieve oplossing voor een nieuwe bedreiging’. Het bedrijf zal komende week ook aanwezig zijn tijdens de TUXExpo 2016, die plaatsvindt in het World Forum in Den Haag.

Binnenkort wordt een selecte groep politici in de Tweede Kamer bijgepraat over de aard van de bedreigingen en de mogelijkheden om hier iets aan te doen. De bedoeling is dat er dan van de zomer concrete voorstellen op tafel komen met betrekking tot de te nemen anti-drone maatregelen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Politie gaat mogelijk roofvogels inzetten om drones te vangen

 • 31 januari 2016 om 19:34
  Permalink

  Dit is wel Diervriendelijk????????????????????????????????

  Beantwoorden
 • 31 januari 2016 om 21:07
  Permalink

  waar gaat het heen voor vliegen voor de lol en prive gebruik. Straks worden drones nog helemaal verboden of MOET je er een vergunning voor hebben. l

  Beantwoorden
 • 1 februari 2016 om 13:25
  Permalink

  Heb je al eens geprobeerd om een propellor van een drone te stoppen met je vinger? Moet je beslist niet doen zonder goede EHBO kit bij de hand maar een vogelpootje kan dus wel?

  Beantwoorden
 • 15 juli 2016 om 15:58
  Permalink

  Laat ze maar proberen bij mijn drone ik vlieg met carbon propellers, die zijn zo scherp als een mes

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier