ProProductnieuws

Aerialtronics introduceert uitwijksysteem voor Altura Zenith-platform

De Nederlandse dronefabrikant Aerialtronics heeft een sense and avoid-module aangekondigd die drones van het type Altura Zenith in staat stelt om automatisch een veilige afstand te bewaren tot obstakels. Het systeem kan zowel met statische als bewegende voorwerpen overweg.

Dankzij de nieuwe module zijn de UAVs van Aerialtronics, die bedoeld zijn voor professionele toepassingen zoals het uitvoeren van inspecties, in de toekomst in staat om rondom obstakels op een afstand van 15 meter te signaleren en indien nodig uit te wijken. Daartoe is de module voorzien van een 360 graden sensor, die de omgeving scant en in kaart brengt.

Terugdeinzen of afstand bewaren

Het systeem kan desgewenst halt houden zodra een obstakel wordt gedetecteerd (stop moving forward) of extra afstand gaan bewaren (bounce back). Ook voorziet het systeem in distance keeping, waarbij het systeem een vooraf ingestelde afstand bewaart tot het te inspecteren object, zoals een gebouw, brug of schoorsteen.

De sense and avoid-technologie is primair bedoeld om botsingen te voorkomen. “Met dit systeem zijn zelfs onervaren gebruikers in staat om op een veilige manier een mast of schoorsteen te inspecteren,” aldus Jan Wouter Kruyt, hoofd R&D van Aerialtronics.

Het systeem komt in Q2 van dit jaar beschikbaar. Bestaande eigenaren van een Altura Zenith kunnen desgewenst hun systeem laten upgraden. De Zenith zal gedemonstreerd worden tijdens de vakbeurs voor de dronesector TUSExpo 2016, die vandaag in Den Haag van start gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=OVxdjTLoZXE

Andere systemen

Aerialtronics is niet de eerste partij die een dergelijk systeem aankondigt. Vorig jaar bracht DJI de Matrice 100 op de markt, die ook voorzien is van sensoren voor obstakeldetectie. Ook fabrikanten als Yuneec en Xiro werken aan drones die obstakels kunnen vermijden. Deze systemen worden echter niet ingezet door bijvoorbeeld brandweer of politie, omdat dergelijke partijen zeer strenge eisen stellen aan de luchtwaardigheid van hun onbemande systemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier