Nieuws

Dierenpartij stelt kamervragen over inzet roofvogels tegen drones

Het bericht dat de politie overweegt om roofvogels in te zetten om ongewenste drones uit de lucht te halen is wereldnieuws geworden. Maar dierenwelzijnorganisaties maken zich intussen zorgen over het experiment. De Partij voor de Dieren heeft zelfs kamervragen gesteld.

Overwegingen

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg heeft de minister van Veiligheid en Justitie onder andere gevraagd op welke overwegingen besloten zal worden of roofvogels geschikt zijn om in te zetten, en welke rol dierenwelzijn hierin heeft. Ook wil het kamerlid weten hoeveel roofvogels er in de testfase gebruikt worden en wat voor verwondingen zij hierbij oplopen.

Niet alleen de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen, ook de dierenbescherming kijkt kritisch tegen het initiatief aan. “Met het huidige technologische mogelijkheden moet er toch ook wel een oplossing te vinden zijn waarbij er geen dierenwelzijn of –levens op het spel hoeven te staan”, laat een woordvoerder ons desgevraagd weten.

‘Schubben zorgen voor bescherming’

Sjoerd Hoogendoorn van Guard from Above – het bedrijf dat de roofvogels traint om drones onschadelijk te maken- stelt dat het welzijn van de dieren niet in gevaar komt door de experimenten. Hoogendoorn: “De dieren hebben schubben op hun klauwen die ze beschermen tegen de propellers. Verder heeft de politie aan TNO gevraagd om onderzoek te doen naar de impact van de propellers. We kijken ook welke beschermingsmaatregelen we verder zouden kunnen treffen.”

Dronewatch ontving echter een bericht van een vertegenwoordiger van een dronefabrikant die stelt dat de propellers wel degelijk een gevaar vormen voor de vogels. “We hebben het meegemaakt dat een octocopter dwars door een valk sneed zonder gevolgen voor de drone. Carbon props maar ook gewone bladen gaan dwars door vlees en bot heen, de drone die gebruikt werd tijdens de test was een speelgoeddrone en is niet te vergelijken met een drone die normaal gebruikt wordt.”

Bekijk ook het interview dat Dronewatch tijdens de TUSExpo 2016 had met Sjoerd Hoogendoorn van Guard from Above:

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Dierenpartij stelt kamervragen over inzet roofvogels tegen drones

  • vreselijk om prachtige roofvogels in te zetten tegen drones.
    eindelijk mogen geen wilde dieren meer in het circus, beginnen ze met
    deze flauwekul. drones gewoon verbieden———– klaar.

    Beantwoorden
  • De vogel kan er niet tegen als ze scheermessen op de wieken bevestigeof aluminium wieken laten maken. Snap niet waar ze mee bezig zijn

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier