Pro

Van Miltenburg (D66) maant overheid tot actie als het gaat om drones

Als de overheid niet snel in actie komt en werkbare regelgeving introduceert voor het professioneel gebruik van drones, dan dreigt Nederland de boot te missen als het gaat om onbemande luchtvaart. Die uitspraak deed Europarlementariër Matthijs van Miltenburg afgelopen vrijdag tijdens een werkbezoek aan Business Park Aviolanda (BPA) te Woensdrecht.

Maatschappelijke doelstellingen

Volgens Van Miltenburg zijn er tal van toepassingen voor drones denkbaar die bijdragen aan maatschappelijke doelstellingen. “Als je drones bijvoorbeeld inzet voor precisielandbouw kun je wellicht toe met minder bestrijdingsmiddelen. Dat is goed voor het milieu. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van nuttige dingen die je met drones kunt doen.”

Het probleem is echter dat de wet- en regelgeving het tempo van de innovatieve dronesector niet bij kan benen. Daardoor worden innovatieve bedrijven die aan de slag willen met nieuwe toestellen en toepassingen onnodig gehinderd. De overheid zorgt daarmee onbedoeld voor veel illegaliteit in de sector.

‘Cowboys doen het werk illegaal’

Dat drone-ondernemers inderdaad dagelijks gehinderd worden door de huidige regelgeving wordt onder andere beaamd door Appie Vervaart van Dronevlucht. Volgens Vervaart zijn er tal van commerciële toepassingen denkbaar voor onbemande luchtvaartuigen. “Maar ik zet ze vaak niet in, omdat het niet mag. Maar in mijn plaats zie ik vervolgens wel cowboys die het werk illegaal doen.”

Ook Rob van Nieuwland van brancheorganisatie DARPAS is niet echt positief gestemd. “Vorig jaar zomer zijn er weliswaar nieuwe regels voor het professioneel vliegen met drones ingevoerd, maar dat leidde niet direct tot afname van de illegale concurrenten. Het knelpunt om die cowboys aan te pakken ligt (vooral) bij de Inspectie Leefomgeving en Transport en de politie. De Nederlandse overheid interpreteert de luchtvaartregels  op zo’n manier dat er veel niet mogelijk is, zeker als je dat met de ons omringende landen vergelijkt.”

Meer mogelijk over de grens

Ondertussen zijn er al partijen die uitwijken naar andere landen. Zo vliegt Walter Broeders van Unmanned Aviation Solutions nu noodgedwongen net over de grens, in België en Duitsland. Volgens hem is daar meer mogelijk. “De regels in Nederland sluiten niet aan bij de visie van Europa en belemmeren nu veel innovatieve start-ups. De beschikbare middelen gaan nu te vaak op aan papierwerk. Ik investeer liever in onderzoek en innovatieve oplossingen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier