ProProductnieuws

Duits bedrijf ontwikkelt miniatuur thermische camera voor microdrones

Het Duitse high-tech bedrijf TeAx Technology heeft een miniatuur thermische camera ontwikkeld die door zijn geringe omvang gemonteerd kan worden op microdrones. De camera in kwestie weegt slechts 5 gram.

View post on imgur.com

De meeste commercieel verkrijgbare drones met warmtebeeldcamera’s zijn niet bepaald handzaam te noemen. Het gaat dan vaak om professionele platformen met thermische systemen van partijen als FLIR. Moderne camera’s als de Vue zijn weliswaar klein en licht genoeg om aan een Phantom gehangen te worden, maar veel kleiner kun je niet gaan.

Het leek TeAx technology wel een leuke uitdaging om eens te kijken of het mogelijk was om een veel kleinere warmtebeeldcamera te ontwikkelen, die aan microdrones bevestigd kan worden. Het resultaat is de ThermalCapture MiniAV camera, die slechts 5 gram weegt.

MiniAVKleinste LWIR-drone ter wereld
De camera werkt geheel standalone en heeft alleen spanning nodig. Daardoor kan het cameraatje aan bijna elke drone bevestigd worden. TeAx bevestigde de camera op een commercieel verkrijgbare microdrone en creëerde zo de ‘World’s Smallest Commercial LWIR Thermal Drone’.

Het systeem levert beelden in een resolutie van 160×120 pixels bij een framerate van 9 fps. Dat zijn geen heel indrukwekkende prestaties, maar toch zijn er interessante toepassingen denkbaar voor miniatuurdrones met thermische camera’s. Denk aan gebruik in kleine, afgesloten ruimten.

Toepassingen van thermische drones
Een drone uitgerust met een thermische camera kan onder meer ingezet worden om bijvoorbeeld warmtelekken op te sporen of vanuit de lucht mensen of dieren op te sporen. Ook kunnen drones met thermische camera’s ingezet worden om brandhaarden te detecteren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier