BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Waar moet je op letten als je je drone mee wilt nemen in het vliegtuig?

Drone-in-vliegtuig

Vaak krijgen we de vraag waar je op moet letten als je met het vliegtuig op reis gaat, en je een drone wilt meenemen. Mag een drone zonder meer mee in de handbagage? En hoe zit het met de accu’s?

Laten we beginnen met te stellen dat er geen algemeen geldend antwoord valt te geven op deze vraag. Eén en ander hangt namelijk af van de vliegmaatschappij waar je mee vliegt, en van de drone en de accu’s die je wilt meenemen. Vraag dus ruim op tijd aan de vliegmaatschappij wat de voorwaarden zijn ten aanzien van het meenemen van een drone.

Over het algemeen mag een quadcopter van het formaat Phantom en Inspire wel mee in de handbagage. Dat geldt ook voor de bijbehorende LiPo accu’s. Bij de KLM bijvoorbeeld wordt een aantekening gemaakt op je ticket, daar kun je naar refereren als je vragen krijgt bij de bagagecontrole. Maar ook low-budget maatschappijen als Corendon doen over het algemeen niet moeilijk.

Dit is wat de KLM zegt over het vervoeren van drones en accu’s in het vliegtuig:

“Je mag de drone (afhankelijk van de grootte) in hand of check-in bagage meenemen. Je kunt een drone inclusief verpakking meenemen in handbagage als de doos niet groter is dan 55x25x35cm (LxBxH). Het maximum gewicht voor handbagage is 12kg. Lithium batterijen kunnen een grote hoeveelheid hitte genereren indien kortgesloten of kunnen in brand vliegen indien beschadigd, op de verkeerde wijze ontwikkeld of gemonteerd. Je mag maximaal twee batterijen meenemen per persoon. Let op dat batterijen met een sterkte van meer dan 100 Wh niet zijn toegestaan aan boord. Elke reservebatterij moet afzonderlijk zijn verpakt in de originele verpakking. Als je deze verpakking niet meer hebt, moet je de contactpunten van de batterij isoleren door ze af te plakken met niet-geleidende tape en elke batterij afzonderlijk in een plastic zak te verpakken. Een bevestigde aanvraag voor het meenemen van je drone is vereist.”

Een LiPo safe bag

Een LiPo safe bag

Accu’s gedeeltelijk ontladen
Gek genoeg zijn er bij ons weten geen maatschappijen die iets zeggen over de vraag of de accu’s ook ontladen moeten zijn; ons advies is om de batterijen gedeeltelijk te ontladen, dan zijn lipo’s het meest stabiel. Zorg ervoor dat er geen metalen onderdelen (sleutels!) bij de accu kunnen komen, met het oog op kortsluiting. Wil je het helemaal veilig doen, vervoer je accu’s dan in zogenaamde LiPo safe bags.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je apparatuur in te checken als ruimbagage. Voorwaarde is wel dat je beschikt over een stevige koffer of flight case, die voldoende bescherming biedt. De meeste maatschappijen eisen alsnog dat de accu’s met de handbagage meegaan. Ook hier geldt weer: zorg dat je LiPo’s niet volledig opgeladen zijn en dat er geen kortsluiting kan ontstaan.

Check land van bestemming
Naast het voorbereiden van het vervoer per vliegtuig doe je er ook verstandig aan om te checken wat de voorwaarden van het land van bestemming zijn, ten aanzien van het invoeren en gebruik van drones. Er zijn landen waar de douane nogal zenuwachtig wordt van drones, waaronder Cuba en Marokko.

DroneLand ROC-light

16 Comments

    • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Beleef de PowerEgg op Bright Day
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.