FAQ

Waar moet je op letten als je je drone mee wilt nemen in het vliegtuig?

Vaak krijgen we de vraag waar je op moet letten als je met het vliegtuig op reis gaat, en je een drone wilt meenemen. Mag een drone zonder meer mee in de handbagage? En hoe zit het met de accu’s?

Check bij de vliegmaatschappij

Laten we beginnen met te stellen dat er geen algemeen geldend antwoord valt te geven op deze vraag. Eén en ander hangt namelijk af van de vliegmaatschappij waar je mee vliegt, en van de drone en de accu’s die je wilt meenemen. Vraag dus ruim op tijd aan de vliegmaatschappij wat de voorwaarden zijn ten aanzien van het meenemen van een drone.

Over het algemeen mag een quadcopter van het formaat Mavic, Phantom en Inspire wel mee in de handbagage. Dat geldt ook voor de bijbehorende LiPo accu’s. Bij de KLM bijvoorbeeld wordt een aantekening gemaakt op je ticket, daar kun je naar refereren als je vragen krijgt bij de bagagecontrole. Maar ook low-budget maatschappijen als Corendon doen over het algemeen niet moeilijk.

Dit is wat de KLM zegt over het vervoeren van drones en accu’s in het vliegtuig:

“Je mag de drone (afhankelijk van de grootte) in hand of check-in bagage meenemen. Je kunt een drone inclusief verpakking meenemen in handbagage als de doos niet groter is dan 55x25x35cm (LxBxH). Het maximum gewicht voor handbagage is 12kg. Lithium batterijen kunnen een grote hoeveelheid hitte genereren indien kortgesloten of kunnen in brand vliegen indien beschadigd, op de verkeerde wijze ontwikkeld of gemonteerd. Je mag maximaal twee batterijen meenemen per persoon. Let op dat batterijen met een sterkte van meer dan 100 Wh niet zijn toegestaan aan boord. Elke reservebatterij moet afzonderlijk zijn verpakt in de originele verpakking. Als je deze verpakking niet meer hebt, moet je de contactpunten van de batterij isoleren door ze af te plakken met niet-geleidende tape en elke batterij afzonderlijk in een plastic zak te verpakken. Een bevestigde aanvraag voor het meenemen van je drone is vereist.”

Een LiPo safe bag
Een LiPo safe bag

Accu’s gedeeltelijk ontladen

Gek genoeg zijn er bij ons weten geen maatschappijen die iets zeggen over de vraag of de accu’s ook ontladen moeten zijn; ons advies is om de batterijen gedeeltelijk te ontladen, dan zijn lipo’s het meest stabiel. Zorg ervoor dat er geen metalen onderdelen (sleutels!) bij de accu kunnen komen, met het oog op kortsluiting. Wil je het helemaal veilig doen, vervoer je accu’s dan in zogenaamde LiPo safe bags.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je apparatuur in te checken als ruimbagage. Voorwaarde is wel dat je beschikt over een stevige koffer of flight case, die voldoende bescherming biedt. De meeste maatschappijen eisen alsnog dat de accu’s met de handbagage meegaan. Ook hier geldt weer: zorg dat je LiPo’s niet volledig opgeladen zijn en dat er geen kortsluiting kan ontstaan.

Check regels in land van bestemming

Naast het voorbereiden van het vervoer per vliegtuig doe je er ook verstandig aan om te checken wat de voorwaarden van het land van bestemming zijn, ten aanzien van het invoeren en gebruik van drones. Er zijn landen waar de douane nogal zenuwachtig wordt van drones, waaronder Cuba en Marokko. Andere landen vereisen een geregistreerde drone (Verenigde Staten), en/of een bewijs van opleiding.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

24 gedachten over “Waar moet je op letten als je je drone mee wilt nemen in het vliegtuig?

 • Jammer genoeg kloppen de regels niet met de IATA regels. De IATA regels stellen dat je 2 x 100wah tot 160wah mee mag nemen in je handbagage. Maar als je batterijen hebt die minder dat dat zijn (meeste batterijen voor drones zijn mwah, Dus komen totaal niet aanmerking van deze regels) dan mag je van de KLM nog steeds maar 2 meenemen.

  Zie hier: http://www.iata.org/whatwedo/cargo/dgr/Documents/lithium-battery-guidance-document-2015-en.pdf

  Pagina 14, alinea 3:
  “Although the text provided above does not impose a limit on the number of lithium
  metal and lithium ion batteries that fall under the 2 g or 100 Wh limitation (See
  2.3.5.9) being carried as spares within a passenger’s carry-on baggage it must be
  emphasized that the number of spares must be “reasonable” in the context of the
  equipment used by the passenger and his or her itinerary. Furthermore, these must
  be intended to power portable electronic devices (including, but not limited to,
  cameras and professional film equipment, laptop computers, MP3 players, cell
  phones, Personal Digital Assistants (PDA’s), pocket calculators etc).”

  Beantwoorden
 • Alex Gosen

  drone mee naar curacao niet zomaar,
  juni 2016
  drone mee naar curacao.. geen probleem gehad bij de douane.
  juni 2016 voor opnames naar curacao geweest..
  drone inbeslag genomen na het regelen vam een vergunning alles weer terug gekregen.
  je krijgt een formulier van de doune daar moeten 2 stempels op.
  1 van “bureau telecom en post” (beatrixstraat curacao)
  1 van ” curacao civil aviation authority” vlak bij vliegveld curacao ( Mr.M.Lianes tel. 5166376)
  als je deze stempels hebt en de uitleg hebt gekregen dan kun je naar de douane om alles weer op tehalen.
  ik had het de volgende dag geregeld, maar met pech pas naar 4 dagen .
  Alex Gosen

  Beantwoorden
 • Er heeft, gok ik, niemand ervaring met een Phantom 4 meenemen als handbagage bij Corendon? Daarnaast vlieg ik naar Gambia… weinig regels te vinden in dat land over drones. Iemand wel iets gevonden?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ik zou even bij Corendon informeren naar de laatste stand van zaken. De LiPos’s moeten vrijwel zeker mee in de handbagage, en ik denk dat de drone ook mee mag in de handbagage, alhoewel sommige maatschappijen eisen dat de drone (niet de accu’s) in het vrachtruim worden vervoerd. En wat vliegen in Gambia betreft.. Je zou het bij de ambassade kunnen proberen te vragen. Ik zou zelf geen enkel risico nemen bij Afrikaanse landen. Voor je het weet kun je je drone inleveren bij de security aldaar.

   Beantwoorden
 • Iemand die weet of ik een drone kan meenemen naar china en vietnam??

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hoi, ik zou deze vraag even op http://www.dronepilots.nl stellen, wellicht zitten daar ervaringsdeskundigen m.b.t. deze landen. Sowieso moet je even checken met de luchtvaartmaatschappij wat die voor eisen stellen ten aanzien van drones en de bijbehorende lipo accu’s.

   Beantwoorden
 • Weet iemand of ik mijn drone mag meenemen naar china, laos, vietnam,,cambodia en thailand?

  Beantwoorden
  • Ik ben begin 2017 naar Singapore gevlogen met Emirates en mocht geen drone meenemen. niet als handbagage en ook niet als ingecheckte bagage.

   Beantwoorden
 • ik ga met Emirates naar Bangkok en heb vorige week gevraagd wat het beleid is. Emirates zegt dat de drone mee kan in het ruim. de accu’s moeten los mee als handbagage. vraag me trouwens af hoe ze dat checken, want als de drone netjes in de DJI backpack zit, dan weten ze helemaal niet dat je een drone aan boord hebt.

  Beantwoorden
 • Patrick de paepe

  Kan ik een sprak Drone meenemen naar cambodia?

  Beantwoorden
 • Juul Vredenbregt

  Weet iemand of je zonder problemen een drone mag meenemen naar Turkije?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   1) check de regels voor het vliegen met drones in Turkije (google eens op ‘drone rules turkey’)
   2) neem contact op met je luchtvaartmaatschappij welke eisen zij stellen mbt het vervoer van drones en accu’s

   Beantwoorden
   • Ik vlieg met Pegasus naar Turkije. Gisteren gebeld voor de regels. Het antwoord was dat Pegasus helemaal geen drones accepteert.

    Beantwoorden
 • Ik wil mijn drone meenemen naar Chili. De heenreis is goedgekeurd door Alitalia een binnenlandse vlucht met Latam is goed gekeurd. Echter een tweede binnenlandde vlucht met Sky airline geeft aan dat een Litium batterij niet is toegestaan. Mijn drone heeft een Lipo4s (Lithium Polymer) batterij. Maar alle gsms laptops powerbanks hebben toch een Lithium batterij? Krijg geen contact met de vliegtuigmaatschappij.
  Alternatieve reismaatschappij is 200 euro duurder.

  Alvast bedankt voor t meedenken.

  Heeft iemand ervaring met de genoemde maatschappij?

  Beantwoorden
 • Wobbe Bijlsma

  Een vraag: ik wil mijn DJI Mavic Pro meenemen naar Namibia. Ik heb geprobeerd te achterhalen wat de regelgeving is in dat land. Ik kom er niet precies achter. Kan ik het veilig doen zonder de spanning te hebben dat het toestel niet het vliegtuig in mag, dan wel het land in mag? Wat kan ik bij het inchecken en bagagecontrole verwachten en vervolgens bij de douane? Ik heb nog nooit eerder een drone mee gehad naar het buitenland. Ik heb er 3 batterijen bij.
  Ik lees wel iets over toestemming van de autoriteiten op de website UAVsystems maar op andere sites lees ik juist dat je er één vrij mag meenemen maar dat je gebonden bent aan algemeen geldende regels, die mij heel logisch lijken. Wie heeft een antwoord. Liever laat ik mijn drone thuis dan dat ik hem af moet geven aan autoriteiten. Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Bij mijn weten is het in Namibië niet zonder meer toegestaan om te filmen/vliegen met een drone. Je kunt het best even contact opnemen met de ambassade. Het zou goed kunnen dat je eerst iets van een mediavergunning moet aanvragen. Ik zou het er niet op wagen om de drone zomaar mee te nemen naar dit land.

   Beantwoorden
 • Wobbe Bijlsma

  Dank je voor de snelle reactie. Ik heb met de ambassade in Brussel gebeld en vervolgens een mail gestuurd. Even afwachten dus wat antwoord ik krijg. Het antwoord plaats ik nog.

  Beantwoorden
  • Robisy Wouters

   Dag Wobbe
   Ik ga dit jaar ook naar Namibië,en ben ook van plan om mijn drone mee te nemen, daarom
   benieuwd hoe het antwoord is.
   Robisy

   Beantwoorden
 • Ik ga naar Madeira binnenkort. Volgens Easyjet en Tap Air mogen drones niet in de handbagage. Ik vraag me wel af hoe ze dat controleren, zij voeren toch geen controle uit op de bagage. Dat is toch alleen de douane?

  Beantwoorden
 • Lucia Linkels

  Kan iemand laten weten , hoe het nu, 2020 zit?
  Met KLM , in januari, naar L.A. en Hawaii.

  Beantwoorden
 • Jack van Rijn

  Ik ga in oktober naar de VS met een DJI Mini Pro. Deze is dus 249 gram. Daar heb ik geen vliegbewijs voor nodig. Het mag niet bij vliegvelden, drukke menigten of Nationale Parken. Absoluut niet in de de Grand Canyon is ook begrijpelijk. Maar is een boete van $50.000 of 6 maanden gevangenis bij een overtreding de minimale straf?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier