Onderwaterdrone wint ‘Drones for Good’ hoofdprijs van $1 miljoen

Drones-for-Good-Award-2016 Loon Copter

Een drone die zich zowel door de lucht als door water kan voortbewegen heeft de hoofdprijs van 1 miljoen dollar gewonnen tijdens de uitreiking van de tweede UAE Drones for Good Award. De Loon Copter werd ontwikkeld door een Amerikaans team, die een werkend prototype demonstreerden tijdens de voorronden. Een tweede hoofdprijs ging naar een drone die lekken in bijvoorbeeld oliepijpleidingen kan opsporen én repareren.

“Onze onderwaterdrone vertegenwoordigt eigenlijk 3 apparaten in 1”, licht Loon Copter-projectleider Osamah Rawashdeh toe. “Het apparaat kan niet alleen vliegen, maar ook op het wateroppervlak opereren of desnoods onder water klussen uitvoeren. Het is echt een platform. We hebben al aanvragen binnengekregen voor het opsporen van lekkages onder water, voor reddingswerk, en voor de inspectie van fundamenten van bruggen.” Met de hoofdprijs van 1 miljoen dollar wil het team de Loon Copter verder ontwikkelen.

Loon Copter

De zogenaamde ‘national price’ (ter waarde van ongeveer 250.000 euro) ging naar de BuilDrone, een drone die ingezet kan worden om industriële installaties te inspecteren en indien nodig reparaties uit te voeren. “Normaal gesproken worden lekkages bijvoorbeeld door mensen gerepareerd. Dat is niet alleen een complexe en kostbare klus, de hele installatie moet ook nog eens stilgelegd worden. Onze drone moet hier verandering in brengen. Het apparaat vliegt naar het lek toe, inspecteert de schade, en voert dan zelf de reparatie uit”, vertelt projectleider Mirko Kovac.

Tweede editie
Het was de tweede keer dat de ‘Drones for Good’ Award werd uitgereikt. De competitie is bedoeld om de ontwikkeling van nuttige toepassingen van drones te bevorderen. Ook willen de Verenigde Arabische Emiraten zich met de prijs op de kaart zetten als een internationaal erkende hotspot als het gaat om drones en onbemande systemen. Vorig jaar ging de hoofdprijs naar de search&rescue drone GimBall.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier