Restanten Dierenpark Wassenaar gefilmd vanuit de lucht

Vraag aan mensen om een pretpark nabij Wassenaar te noemen, en de kans is groot dat men Duinrell noemt. Maar wat weinig mensen weten is dat er bij Wassenaar vroeger ook een dierenpark te vinden was, in 1937 opgericht door auto-importeur Piet Louwman. Het park sloot zijn deuren in 1985. De vergeten restanten van het park werden onlangs door Ralph Denessen in beeld gebracht.

Tijdens de hoogtijdagen van het Dierenpark Wassenaar telde het park wel zo’n 3.500 dieren. In het begin bestond de populatie van het park vooral uit vogels, olifanten en tijgers, en later kwam daar een grote collectie mensapen bij, waaronder chimpansees en orang-oetans. Op een gegeven moment kon men zelfs een wandelsafari maken door de zogenaamde Aziëvlakte en Afrikasteppe, en het park voorzag ook in een reptielenhuis. Door geldgebrek en financieel wanbeheer moest het park uiteindelijk echter de deuren sluiten.

Ruim 30 jaar later ging filmmaker Ralph Denessen, die eerder prachtige video’s maakte van wat er resteert van het Land van Ooit en het Verkeerspark Assen, kijken wat er van het park over is. De video werd opgenomen met een Canon 650D met 18-135 STM lens en een DJI Phantom 3 Professional quadcopter.

https://www.youtube.com/watch?v=762n6aGATKI

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

12 gedachten over “Restanten Dierenpark Wassenaar gefilmd vanuit de lucht

 • 8 februari 2016 om 08:59
  Permalink

  Zo jammer! Ik vond vooral de enorme volière geweldig. Je liep erdoorheen en de vogeltjes vlogen om je heen. Later zag je dat ook in andere dierentuinen, maar Wassenaar was een van de eersten.

  Beantwoorden
 • 8 februari 2016 om 15:18
  Permalink

  I lived in Kerkehout as a child and spent many a day there by slipping into the park in the back – we sometimes could hear the lions roar at night. Too bad it’s in such a state.

  Beantwoorden
  • 13 februari 2016 om 10:10
   Permalink

   Hi Anja. How are you? Did you slip into the same hole in the fench as I did? It hurts to see this mess while remembring the good times we spent there. Regards,

   Beantwoorden
 • 8 februari 2016 om 17:36
  Permalink

  Wat blijkbaar nóg minder mensen weten ( 😉 ), is dat de dierentuin niet eens het belangrijkste was. Dat was het fokstation achter de dierentuin, waardoor ‘Wassenaar’ wereldberoemd was (en dat nog lang heeft bestaan (nog bestaat?!))

  Beantwoorden
 • 9 februari 2016 om 08:18
  Permalink

  Bijzondere beelden. Maar hoe zit het eigenlijk met de rechten van de eigenaar van het park/ landgoed? Ik zou niet graag een drone ongevraagd in mijn tuin hebben die deze beelden maakt. En de familie Louwman woont er gewoon nog steeds… maar hebben zij toestemming gegeven?

  Beantwoorden
 • 9 februari 2016 om 17:31
  Permalink

  Ik zou graag van de schrijver van dit artikel vernemen waarop de term ” financieel wanbeheer” gebaseerd is !

  Beantwoorden
 • 9 februari 2016 om 17:48
  Permalink

  Leuke film. In vraag mij alleen af waarom geschreven wordt dat de dierentuin o.m. ten onder is gegaan aan financieel wanbeheer; bedoelt u daarmee financieel wanbeheer van de Gemeente omdat zij (in tegenstelling tot bij andere dierentuinen) geen subsidie wilde geven, of bedoelt u iets anders ?

  Beantwoorden
 • 10 februari 2016 om 18:39
  Permalink

  Ach heb er zoveel heerlijke herinneringen aan!! Lekker met de bus en de kinderen naar wassenaar dierentuin. Zo jammer dat het plotseling verdwenen was. Heb er hele goede herinneringen aan !!

  Beantwoorden
 • 11 februari 2016 om 14:20
  Permalink

  Interessant om te zien, maar wel verdrietig.
  Ik kijk met heimwee naar del film ” Dierentuin Wassenaar 1978″
  Ik denk dat Men. Louwman veel meer mensen had gelukkig gemaakt met de dierentuin dat met de auto museum.
  Mevr. Smith

  Beantwoorden
 • 18 februari 2016 om 09:44
  Permalink

  wat een zeikerd die grondeigenaar om die film van het internet te laten halen
  het zal wel zo’n omhoog gevallen persoontje zijn

  Beantwoorden
 • 4 april 2016 om 00:51
  Permalink

  Het gebied valt onder een NO fly zone oftewel EHP-26.
  Dus naast een dikke boete van vier getallen voor de komma moest ook de video offline.

  Het heeft niets met de grondeigenaar te maken, maar luchtvaartpolitie en ILT luchtvaart. De NO fly zone is wat dat betreft zeer duidelijk en bestaat al jaren.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier