Onderzoek

Brits onderzoeksteam wil gebouwen ‘printen’ met drones

Hoe handig zou het zijn als drones in de toekomst ingezet zouden kunnen worden om even snel wat gebouwen te ‘printen’, in geval van noodsituaties. Onderzoeker Mirko Kovac van het Imperial College in Londen denkt in ieder geval dat dit een reële mogelijkheid is. Hij doet onderzoek naar vliegende robots die bouwmaterialen kunnen deponeren, en net als een 3D-printer structuren kunnen neerzetten. Uiteindelijk moeten de drones in staat zijn om na een ramp snel noodonderkomens neer te zetten.

Vliegende bouwvakkers

Het team van Kovac denkt dat drones in de toekomst prima ingezet kunnen worden als vliegende bouwvakkers. Het idee is dat na een aardbeving of aardverschuiving een verkenningsdrone erop uit wordt gestuurd om het rampgebied in kaart te brengen, waarna een zwerm constructiedrones tijdelijke onderkomens neerzetten op geschikte locaties. Hun werk wordt daarbij gecoördineerd door een zogenaamd Building Information Management (BIM) systeem, dat gevoed wordt door de sensordata van de verkenningsdrone.

Het bouwproces dat de onderzoekers voor zich zien heet Additive Building Manufacturing (ABM), een techniek die wereldwijd al op veel locaties wordt uitgeprobeerd. Normaal gesproken wordt er gebruik gemaakt van grote robots die op locatie bouwmaterialen in de gewenste structuren neerzetten, net als een grote 3D-printer. Het probleem is echter dat die robots en de bijbehorende bouwmaterialen wel eerst op locatie moeten zijn. Dat brengt allerlei logistieke uitdagingen met zich mee, zeker in moeilijk te bereiken gebieden.

Grootformaat 3D-printer

De uitdaging is nu om drones het werk van deze grootformaat 3D-printers over te laten nemen. Daartoe moeten er systemen ontwikkeld worden die voldoende payload mee kunnen nemen om enigszins nuttig ingezet te worden. Ook moeten de drones in staat zijn om met elkaar te kunnen samenwerken, wat al een uitdaging op zich is. Maar als het zover is dat construction bots in staat zijn om via de lucht bouwmaterialen aan te voeren, dan kunnen de vliegende robots veel sneller en bovendien op lastiger te bereiken locaties noodvoorzieningen neerzetten.

Het onderzoeksteam werkt samen verschillende universiteiten. Ook zijn er een aantal partijen uit de 3D printing en de industriële hoek vertegenwoordigd, waaronder Cementation Skanska, Dyson Limited en Ultimaker BV.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier