NLR voert succesvolle test met ‘detect and avoid’ systeem voor drones uit

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft onlangs in samenwerking met de kustwacht een succesvolle test uitgevoerd met een systeem dat ervoor moet zorgen dat onbemande luchtvaartuigen automatisch uitwijken voor bijvoorbeeld een helikopter. Uiteindelijk moet het systeem ervoor zorgen dat professionele drones veilig geïntegreerd kunnen worden in het reguliere luchtverkeer.

AirScout Detect And Avoid

De kustwacht is bijzonder geïnteresseerd in de mogelijkheden van op afstand bestuurde luchtvaartuigen (RPAS), bijvoorbeeld om assistentie te verlenen bij noodsituaties, of voor het uitvoeren van grenscontroles. Maar dan moeten de drones niet interfereren met ander vliegverkeer, zoals reddingshelikopters of (verkeers)vliegtuigen.

Om ervoor te zorgen dat dergelijke RPAS automatisch voorrang verlenen aan ander vliegverkeer heeft het NLR daarom het AirScout Detect And Avoid (DAA) systeem ontwikkeld. Een werkend prototype van dit systeem werd onlangs uitgetest bij vliegbasis De Kooy bij Den Helder. Jan-Floris Boer van het NLR: “Dankzij het AirScout DAA systeem kunnen we een onbemand systeem veilig boven land en buiten het zicht van de operater laten vliegen.”

Alternatieve route

De RPAS in kwestie betrof een CAMCOPTER S-100 van de firma Schiebel. Zowel de kustwacht als de Nederlandse luchtmacht zorgden voor de ‘indringers’, in de vorm van een vliegtuig en een helikopter. Het AirScout systeem zorgde er niet alleen voor dat de drone deze toestellen automatisch ontweek, maar ook dat er een alternatieve route werd gekozen op veilige afstand van dit andere vliegverkeer.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!