DJI Phantom 2 meest gebruikt voor commerciële klussen in de VS

De toch al wat verouderde Phantom 2 quadcopter van DJI wordt in de VS het meest gebruikt voor het uitvoeren van commerciële klussen, zoals het in opdracht maken van luchtfoto’s of -video’s. Dat blijkt uit recente cijfers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA). Ook blijkt uit de cijfers dat DJI veruit marktleider is, met maar liefst 9 vermeldingen van dit merk in de top 10.

FAA 333 exemptions Q4 2015

De cijfers betreffen kwartaal 4 van 2015 en zijn afkomstig uit het registratiesysteem waarmee de FAA bijhoudt wie er in opdracht werkzaamheden uitvoert met een drone. Bedrijven die een drone commercieel willen inzetten moeten beschikken over een zogenaamde 333 exemption, zeg maar een vergunning om betaalde werkzaamheden te mogen aannemen. Op basis van die gegevens heeft Droneii.com bovenstaande ranglijst samengesteld.

Geen strenge eisen aan de luchtvaardigheid
Het gaat daarbij veelal om kleine bedrijfjes, die consumentensystemen als de drones uit de Phantom-reeks inzetten voor het uitvoeren van hun werkzaamheden. Dat kan alleen doordat de FAA geen strenge eisen aan de luchtvaardigheid stelt van het toestel, zoals in Nederland wel het geval is. Daardoor zie je naast de Phantom 2 ook ready to fly cameradrones als de Phantom 3 serie terugkeren in de lijst. Ook de 2 Vision+ is nog erg populair.

Naast de drones van DJI komen er ook een paar systemen van Yuneec en 3D Robotics voor in de lijst. De enige echt professionele systemen in de ranglijst zijn de Inspire 1, de spreading wings octocopters uit de S-serie van DJI en de eBee van SenseFly, een systeem dat vaak door agrariërs wordt gebruikt. Tot slot zijn er nog een paar zeer specialistische systemen terug te vinden in de lijst.

De Phantom 2 van DJI is nog altijd erg populair bij kleine bedrijven
De Phantom 2 van DJI is nog altijd erg populair bij kleine bedrijven
4.600 registraties
Het zal interessant zijn om te zien hoe deze ranglijst zich de komende maanden gaat ontwikkelen. Niet alleen zal het aantal registraties (momenteel 4.600) flink toenemen, ook zal het kaf zich van het koren gaan scheiden als het gaat om het commercieel gebruik van drones, en volstaat het niet meer om een simpele Phantom 2 met een GoPro de lucht in te sturen om commerciële werkzaamheden uit te voeren.

Ook zullen partijen als Yuneec waarschijnlijk hoger in de lijst te vinden zijn, en zullen we meer drones gaan zien die voor specifieke toepassingen worden gebruikt, zoals landbouw, mijnindustrie, en inspectiewerk. Het lijkt erop dat juist in dergelijke segmenten de grootste groei te verwachten is als het gaat om de professionele inzet van drones, wat ongetwijfeld leidt tot een meer gevarieerde top-20 aan het eind van het jaar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier