OnderzoekPro

Drones met infraroodcamera’s kunnen nesten van weidevogels beschermen

Mogelijk kunnen drones ervoor zorgen dat er een einde komt aan de daling van het aantal weidevogels in ons land. Uit onderzoek blijkt namelijk dat drones uitgerust met infraroodcamera’s prima in staat zijn om nesten van de broedende vogels in het land te ontdekken. Die kunnen dan op tijd beschermd worden, voordat het land wordt bewerkt.

Geen geursporen

Het idee is dat een drone met een gevoelige infraroodcamera vanuit de lucht de warmte op kan sporen die wordt afgegeven door eieren in een nest. De drone kan dan automatisch de coördinaten van de nesten doorgeven aan een team van vrijwilligers, dat de nesten vervolgens in veiligheid kan brengen. Dat meldt RTV Oost.

Bijkomend voordeel van de inzet van een drone is dat deze geen geursporen achterlaat, wat wel het geval is bij menselijke speurders. Daardoor wordt het voor roofdieren meteen moeilijker om nog niet verplaatste nesten te vinden. Ook is een drone sneller: per uur kan zo’n 40 hectare grasland worden ‘gescand’.

Uiteindelijk moet de inzet van drones die nesten kunnen detecteren ertoe leiden dat er een einde komt aan de daling van het aantal weidevogels in ons land, als gevolg van de intensivering van de landbouw. Momenteel worden er jaarlijks zo’n 70.000 nesten van onder andere grutto’s, kieviten en scholeksters gevonden, maar dat is niet genoeg om de vogelstand op peil te houden.

1183_001g_clo_14_nl

Test met opgewarmde eieren

Tijdens de test werd er gewerkt met opgewarmde kippeneieren en met een duif. Ook werden echte nesten van weidevogels ontdekt met het systeem. De weidevogels zelf hadden verder geen last van de drone.

Het onderzoek werd met financiële ondersteuning van de provincie Overijssel uitgevoerd door Brandhof Natuur en Platteland, Landschap Overijssel en Clear Flight Solutions. Dit laatstgenoemde bedrijf is onder andere bekend van haar robotvogels (ook wel ‘Robirds‘ genoemd), die ingezet worden om echte vogels te verdrijven bij bijvoorbeeld vliegvelden. Daarnaast heeft het bedrijf ook veel ervaring met het uitvoeren van inspecties met behulp van drones.

Reedetector

Het idee doet enigszins denken aan de ‘reedetector‘ die vorig jaar werd bedacht door Dronexpert. Ook hier werd een drone uitgerust met een warmtebeeldcamera, om zodoende jonge reekalveren en ander klein wild op te sporen dat zich verschuilt in hoog gras dat op het punt staat gemaaid te worden. Door de inzet van de drone kan een boer op tijd gewaarschuwd worden dat er zich dieren in het maaiveld schuilhouden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drones met infraroodcamera’s kunnen nesten van weidevogels beschermen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier