Geruchtenmolen Phantom 4 goed op gang na plotselinge prijsdaling P3P

Fabrikant DJI heeft een flinke korting aangekondigd op de Phantom 3 Professional, die via dji.com afgeprijsd is van $1.259 voor $999, een korting van ruim 20%. De prijsdaling is een aanloop naar de introductie van een nieuw product, dat op 1 maart aangekondigd wordt. Door de kortingsactie is de geruchtenmolen over DJI’s nieuwe drone, die waarschijnlijk Phantom 4 gaat heten, goed op gang gekomen.

DJI-P3P-999
De Phantom 3 Pro kost nu nog maar $999

Obstakeldetectie en onderwerpen volgen
Vrijwel zeker zal de Phantom 4 beschikken over obstakeldetectie. Daarop hintte een woordvoerder van DJI tijdens de Spielwarenmesse tegenover Dronewatch. Partijen als Yuneec en Xiro hebben inmiddels als consumentendrones aangekondigd die obstakels kunnen ontwijken, dus het ligt eigenlijk voor de hand dat marktleider DJI snel zou volgen.

Ook zal de Phantom 4 in staat zijn om personen of objecten te volgen, niet door middel van GPS zoals nu het geval is, maar door middel van image recognition. Speciale software zorgt er dan voor dat de drone het gewenste onderwerp volgt, zonder dat hier een zendertje of beacon aan te pas komt. Je tikt in de DJI Go app op het object dat de drone moet volgen en voilà, klaar ben je.

Uitgelekte foto's tonen mogelijk de Phantom 4
Uitgelekte foto’s tonen mogelijk de Phantom 4. Bron: quadcopterguide.com

Lightbridge 2 en verbeterde camera
Andere features waar de nieuwe Phantom met enige zekerheid over zal beschikken is Lightbridge 2 voor de live overdracht van videobeelden naar de grond. Verder zal de camera zeer waarschijnlijk verbeterd worden; sommigen denken aan een 6K videoresolutie, anderen vermoeden een sensor die net als de P3P ‘slechts’ in 4K kan filmen, maar lichtgevoeliger is. Optische zoom is minder waarschijnlijk.

Verder zou het kunnen dat de Phantom 4 beschikt over een interne gimbal, of in ieder geval een gimbal die minder ver uit de body steekt. Daardoor zou het toestel wat minder kwetsbaar worden. De bron van dit gerucht is mogelijk de drone die in de Phantom X concept video te zien was; hierbij was de camera verwerkt in een koepeltje aan de onderzijde van de body:

DJI-Phantom-X-2
Still uit DJI’s conceptvideo van de Phantom X

Om tenslotte aan de wensen van luchtvaartautoriteiten wereldwijd te voldoen zal DJI ongetwijfeld nog meer veiligheidsvoorzieningen in de drone inbouwen. Of het realistisch is om een (veel) langere vliegduur te verwachten vragen we ons af; helaas gaan de innovaties op het gebied van accu’s niet zo snel als die op het gebied van elektronica en sensoren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Geruchtenmolen Phantom 4 goed op gang na plotselinge prijsdaling P3P

  • 19 februari 2016 om 09:38
    Permalink

    Ik ben weer zeer benieuwd!
    Mijn grootste hoop: dat ik de P3 accu’s kan blijven gebruiken!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier