Eeuwenoude kerktorens van Twisk en Wognum geïnspecteerd door drone

kerktoren-TwiskEr komt heel wat kijken bij het inspecteren van een gebouw met een drone, zeker als het gaat om een eeuwenoud historisch erfgoed zoals de kerktorens van Twisk en Wognum. Dergelijke inspectievluchten vergen een flinke voorbereiding en een gedegen planning. Rik Bijl van Euro Drone Inspections vertelt hoe zo’n inspectie in zijn werk gaat.

‘Inspectie was hoognodig’

“Het was hoognodig om deze kerken eens van dichtbij onder de loep te nemen. Het voegwerk van de torens laat op sommige plekken los, aanleiding om middels een grondige inspectie de oorzaak te achterhalen. Al gauw werd er gekozen voor een inspectie middels een drone. In die dorpjes is rondom de kerktoren weinig plek voor een hoogwerker, en een steiger bouwen kost al snel zo’n 20 tot 30 duizend euro”, aldus Bijl.

Voordat je de lucht in kunt met een professionele drone moet er echter flink wat gebeuren aan voorbereiding. “Natuurlijk moest het kerkbestuur akkoord gaan, maar dat werd voor ons geregeld. Alle bewoners binnen een straal van 150 meter kregen van ons een brief. Ook hebben we de burgemeester van Medemblik ingelicht, en ging er een NOTAM uit (bericht aan verkeersvliegers).”

Zenith met Airobot Ranger

Het toestel dat voor de inspectie werd gebruikt betreft een Altura Zenith ATX8 van Aerialtronics. Die werd uitgerust met een Sony camera, die foto’s maakt in een resolutie van 35 megapixels. Aangezien er dicht op de toren werd gevlogen (tot 2,5 meter), besloot Bijl om gebruik te maken van de Airobot Ranger, een afstandsmeter die de piloot continu via een oortje feedback geeft op de afstand van de drone tot het te inspecteren object.

Voegwerk-kerktoren-Twisk

Samen met de opdrachtgever werd ter plaatse een vluchtplan opgesteld. “Daar wijken we niet van af. Het is dus niet zo dat we tijdens een vlucht nog even dit of nog even dat bekijken. Pas als we aan de grond staan bekijken we de foto’s en daarna bepalen we het plan voor de volgende vlucht”, licht Bijl toe. In het geval van de kerktoren van Twisk waren uiteindelijk 2 vluchten van 20 minuten nodig om de gewenste opnamen te vergaren. Later werd ook de kerktoren van Wognum op dezelfde wijze geïnspecteerd.

Detail-kerktoren-Twisk

Onderzoekers positief

De aanwezige restauratieonderzoekers waren na afloop zeer lovend over de inspectiemogelijkheden die drones bieden. Rob Crevecoeur: “Wat een fantastische dag, meer nog: wat een fantastische, volledig overtuigende demo! Ik denk en hoop zeer dat het goed vervolg zal gaan krijgen. De foto’s, man, wat een letterlijke eye-opener!”

Haantje-Kerktoren-Twisk

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Eeuwenoude kerktorens van Twisk en Wognum geïnspecteerd door drone

 • 17 februari 2016 om 12:49
  Permalink

  Leuk om te lezen hoe zo’n inspectie met een Drone in zijn werk gaat. De foto’s erbij maken het verslag compleet.

  Beantwoorden
 • 5 maart 2016 om 04:04
  Permalink

  Mooi inspirerend voorbeeld van wanneer en waarom een drone te prefereren kan zijn boven de klassieke methoden, en hoe je daarbij te werk kunt/moet gaan.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier