Grondeigenaar voormalig Dierenpark Wassenaar dreigt met rechter om dronevideo

Dierenpark-Wassenaar-unavailable

Het dronefilmpje waarin de restanten van Dierenpark Wassenaar te zien zijn is van YouTube verwijderd. Filmmaker Ralph Denessen heeft hier volgens het AD toe besloten nadat de eigenaar van de grond dreigde  met een gang naar de rechter. Denessen had vooraf geen toestemming gevraagd om het terrein te betreden.

De beelden van de voormalige dierentuin gingen viraal nadat ze op Dronewatch verschenen. Naast luchtbeelden gemaakt met een Phantom 3 quadcopter maakte Denessen ook beelden vanaf de grond. De video werd door vele tienduizenden mensen bekeken, maar de eigenaar van de grond was blijkbaar niet blij met het filmpje en eiste dat deze offline werd gehaald.

In een schrijven dat Denessen ontving van Dôme Vastgoed Wassenaar B.V. (onderdeel van Louwman Group) werd het volgende gesteld: ”Betreding van ons terrein en het verspreiden van filmmateriaal zonder onze toestemming is onacceptabel en illegaal en heeft bovendien verstrekkende gevolgen.” Ook werd er gewezen op inbreuk van de persoonlijke levenssfeer van omwonenden. Indien Denessen het filmpje niet binnen 4 dagen zou verwijderen, zouden strafrechtelijke stappen volgen.

Daar heeft Denessen nu gehoor aan gegeven. “Het verwijderen ging moeilijk. Met één klik op de knop is weken werk weg. Gelukkig hebben er nog een dik 150.000 mensen van de video kunnen genieten. Het was vanaf begin af aan al een risico dat ik heb genomen. En helaas heeft het niet uitgepakt zoals gehoopt.”

Op YouTube zijn nog wel zijn video’s van het Verkeerspark Assen en het Land van Ooit te vinden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Grondeigenaar voormalig Dierenpark Wassenaar dreigt met rechter om dronevideo

 • 18 februari 2016 om 07:35
  Permalink

  En terecht. Er zijn voldoende mooie plekken om te vliegen. Maar doe dit wel enkel met toestemming. Anders gaat iedereen capriolen uithalen en komt dat niet ten goede voor de dronepiloten die zich wél aan de regels houden.

  Beantwoorden
 • 24 februari 2016 om 11:01
  Permalink

  Volkomen terecht. Dit voorkomt wildgroei en ongewenste situaties.
  Daarnaast wordt op deze manier de privacy meer gewaarborgd. En
  natuurlijk had Ralph Denissen op zijn klompen aan kunnen voelen
  dat je toestemming moet vragen en vervolgens ook krijgen om over
  iemands grondgebied te mogen vliegen om foto’s te maken.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier