OnderzoekPro

Zwitserse wetenschappers ontwikkelen drone die bospaadjes kan volgen

Regelmatig worden er in bosgebieden wereldwijd search&rescue missies opgezet om vermiste wandelaars en mountainbikers terug te vinden. Wellicht dat hier in de toekomst ook drones aan te pas gaan komen. Een team van Zwitserse wetenschappers heeft namelijk een drone ontwikkeld die bospaadjes herkent en deze automatisch volgt.

De drone in kwestie maakt gebruik van geavanceerde kunstmatige intelligentie om sporen die duiden op een paadje te herkennen, zelfs als dit pad door ontoegankelijk terrein loopt. De wetenschappers uiteindelijk zien een hele zwerm van deze spoorzoekende drones voor zich, die eropuit gestuurd kunnen worden om vermiste wandelaars terug te vinden.

Volgens projectleider Davide Scaramuzza van de Universiteit van Zurich moeten de drones beschikken over heel wat rekenkracht, om de complexe wereld om hen heen te begrijpen. “De drones die vandaag de dag te koop zijn kunnen nog niet door complexe omgevingen zoals een dichtbegroeid bos vliegen. In dergelijke omstandigheden kan de kleinste stuurfout tot een crash leiden.”

Getraind met tienduizenden foto’s
De quadcopter die door de Zwitsers werd ontwikkeld maakt gebruik van algoritmen op basis van kunstmatige intelligentie om paadjes te herkennen. Het neurale netwerk werd in de trainingfase gevoerd met tienduizenden foto’s die door camera’s gemonteerd op helmen van wandelaars  werden genomen. Het voordeel van deze methode is dat een simpele camera op de voorzijde van de drone volstaat; er zijn verder geen complexe sensoren nodig.

keuzemogelijkheden-bospad

Op basis van de beelden die de camera tijdens de vlucht registreert is de software in staat om met 85% zekerheid de juiste weg in te slaan. Daarmee scoort het systeem zelfs beter dan mensen, die in ‘slechts’ 82% van de gevallen op basis van vergelijkbare beelden konden aanwijzen waar het pad heenliep.

De volgende uitdaging is om de vliegende robots in staat te stellen om mensen te herkennen, zodat ze alarm kunnen slaan zodra een vermiste wandelaar of fietser gedetecteerd wordt.

Gelijkenis met GimBall
Het systeem doet enigszins denken aan de GimBall drone, die ook bedoeld is om eropuit gestuurd te worden en mensen op te sporen in een lastig toegankelijke omgeving, bijvoorbeeld na een aardbeving. Het grote verschil is dat de GimBall drone bestuurd moet worden door een menselijke operator. Verder kan de GimBall geen obstakels ontwijken; in plaats daarvan is de gehele drone cardanisch een een bolvormige kooi opgehangen, zodat de robot zonder te crashen tegen objecten aan kan vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier