NieuwsPro

Rwanda gaat ambulance-drones inzetten om snel medicijnen op bestemming te krijgen 

In de toekomst moet in Rwanda een heel netwerk van drones ervoor zorgen dat eerstehulpbehoeften zoals bloed en medicijnen snel op locatie gebracht kunnen worden. De regering wil zelfs een hele serie van vliegveldjes voor onbemande toestellen in het leven roepen.

Voor de uitwerking van het idee is het Amerikaanse bedrijf Zipline aangetrokken. “Onbemande vliegtuigjes kunnen snel bloed, medicijnen en medische apparatuur leveren, en veel goedkoper dan de motorfietsen die men vandaag vaak inzet”, stelt een woordvoerder van dit bedrijf.

Zipline heeft al een overeenkomst met de regering gesloten om drie droneports te ontwikkelen, in het zuidelijke deel van het district Muhanga. Ook zal het bedrijf de eerste delivery drones leveren die vanuit deze bases goederen moeten gaan bezorgen. De eerste testvluchten moeten in augustus plaatsvinden. Het initiatief wordt financieel ondersteund door de Zwitsere organisatie Redline Foundation.

De fixed wing drones moeten uiteindelijk de laatste kilometers overbruggen van de logistieke medische keten in het Afrikaanse land. Met name de fijnmazige distributie van medicijnen en andere spoedeisende medische zaken kan in ontoegankelijke gebieden profijt hebben van bezorging middels drones.

Artsen zonder Grenzen
De plannen van Zipline om medische goederen middels drones te vervoeren staan niet op zichzelf. Zo deed Artsen zonder Grenzen vorig jaar in Papoea-Nieuw-Guinea een proef met dronebezorging  van bloedmonsters, om een tuberculose-epidemie onder controle te krijgen.Daarvoor werden toestellen van Matternet ingezet.

Naast de juiste weersomstandigheden moeten er aan een aantal andere voorwaarden voldaan worden. Zo moet de regelgeving van het land waarin delivery drones worden ingezet wel voorzien in situaties waarbij onbemande toestellen autonoom en buiten het zicht van een operator vluchten uitvoeren. Ook moet er nagedacht over de vraag hoe er omgegaan wordt met het vliegen boven bewoonde gebieden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Rwanda gaat ambulance-drones inzetten om snel medicijnen op bestemming te krijgen 

  • Reactie op het bericht over Wamart: mijn ervaring is dat het publiek in het algemeen nogal wantrouwig reageert op drone-vluchten.
    Wat Walmart zou moeten doen is uitvoerig het publiek inlichten over hun experimenten en vooral de nadruk leggen op het behoud van privacy van allen die de drones zien vliegen omdat de drones onderweg van niemand foto’s of films zullen maken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier