‘Een mooie dronevideo begint met een originele locatie’

Onlangs werd zijn video van voormalig Dierenpark Wassenaar in een paar dagen tijd ruim 150.000 keer bekeken. Ralph Denessen (19), die eerder prachtige video’s van een overwoekerd Land van Ooit en een verlaten Verkeerspark Assen maakte, moest de video van de grondeigenaar echter verwijderen. “Voor de mooiste video’s kun je je niet altijd volledig aan de regels houden.”

Ralph Denessen
Ralph Denessen

Hoe kwam je in aanraking met drones?

“Al bijna heel mijn leven heb ik een fascinatie voor films en het maken van films. Daarom ben ik ook de opleiding cameraman/filmmaker aan het Koning Willem I college in Den Bosch gaan doen. Als filmmaker raak je al vroeg bekend met drones. Maar destijds stond dat woord voor mij voor duur, moeilijk en een echt Hollywood dingetje.

Totdat ik in aanraking kwam met een kleine Hubsan drone. Ik was helemaal verkocht. En dan volgt verder onderzoek. Je duikt een hele nieuwe markt in. Een prachtige markt.”

Wat waren de reacties op je eerste filmpje, van het Land van Ooit? Wat had je achteraf anders willen doen?

“De reacties waren één en al positief, met goede feedback ertussen. Zelf was en ben ik er niet tevreden mee. Als ik dit van tevoren had geweten, had ik het allemaal veel beter aangepakt, en er een mooier eindresultaat van kunnen maken.”

Hoe kwam je op het idee om Verkeerspark Assen, en later Dierenpark Wassenaar te gaan filmen?

“Het Verkeerspark Assen heb ik een paar keer in het nieuws zien verschijnen. Ik probeerde contact op te nemen met de eigenaar, maar dat lukte niet. Toch bleef het park in m’n achterhoofd zitten. En toen het nieuws kwam dat het park zou worden afgebroken, ben ik er maar toch op af gegaan.

En om in het zelfde thema te blijven zocht ik verder naar verlaten parken in de recreatieve sector, en toen kwam ik al snel uit bij het Dierenpark in Wassenaar.”

Had je toestemming om te filmen op de laatste 2 locaties? Zo nee, hoe ga je dan te werk? 

“Bij allebei niet. Bij het Verkeerspark Assen wel pogingen gedaan tot, maar dat mocht helaas niet baten. Bij het dierenpark had ik geen flauw benul wie ik had kunnen bereiken voor toestemming. Bij beide parken was het een kwestie van naar de locatie gaan en kijken hoe het loopt, wat je tegen komt.”

Wat hebben de video’s je tot nu toe opgeleverd? Hoeveel keer zijn de video’s tezamen momenteel bekeken?

“Alle 3 de video’s brachten ontzettend veel nieuwe connecties op, dat ten eerste, gevold door opdrachten. En dan niet te vergeten 1.500 subscribers en 1.200.000 views erbij.”

Welke locaties in Nederland (of daarbuiten) staan hoog op je verlanglijstje om nog eens aan te doen?

“Ik heb zelf geen verlanglijstje. Tot nu toe komt het eigenlijk vanzelf naar me toe. Al zal een verlanglijstje geen slecht idee zijn om eens een keer te maken. Wel ga ik ook projecten filmen die los staan van dit thema.”

Welke apparatuur gebruik je? Wat mis je momenteel het meest aan features of functionaliteiten bij je P3P?

“Tot nu toe gebruik ik als DSLR een Canon 650D met een 18-135mm STM lens. Wat de drone betreft ben ik van een Parrot Bebop naar een DJI Phantom 3 Professional gegaan. Voor mij is de Phantom eigenlijk erg compleet, ik kan zo snel geen dingetje noemen. Wat een prachtapparaat is dat.”

Phantom 3 Land van Ooit

Welke drie tips heb je voor andere mensen die mooie video’s willen maken met hun drone?

“Tips zijn heel moeilijk te geven. Voor mij begon het met originele locaties, in plaats van Kinderdijk om maar een voorbeeld toe noemen, hoe prachtig dan ook. En voor de mooiste video’s kun je je niet altijd volledig aan de regels houden. Hoe graag dan ook. Tenminste, daar ben ik wel achtergekomen. Al pakt het helaas niet altijd goed uit.”

Dierenpark-Wassenaar-unavailable
Ralph’s video van voormalig Dierenpark Wassenaar moest op last van de grondeigenaar verwijderd worden.
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “‘Een mooie dronevideo begint met een originele locatie’

  • 21 februari 2016 om 16:49
    Permalink

    Wat zou de drijfveer geweest kunnen zijn dat een grondeigenaar hier problemen mee heeft? (dierenpark Wassenaar).
    Ik zou me kunnen voorstellen dat het ook reclame is voor een eventuele verkoop van de grond..

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier