Drugskartels zetten drones in om zwakke plekken in grens te spotten

Mexicaanse drugskartels maken steeds vaker gebruik van drones om zwakke plekken te ontdekken in de grens tussen Mexico en de VS. Tot voor kort was dit een taak van mensen op de grond, ‘falcones’ genaamd. Maar drones zijn goedkoper en geven meer gedetailleerde informatie.

De Amerikaanse grensbewaking ziet de ontwikkeling met lede ogen aan, meldt Fox News. De Amerikanen kunnen de toestellen namelijk niet neerhalen zolang deze boven Mexicaans grondgebied vliegen. Het is weliswaar mogelijk om drones te hacken en op afstand de besturing over te nemen of het GPS-signaal te verstoren, maar daarvoor zijn er onvoldoende middelen beschikbaar.

Drugstransport
De drones worden niet alleen gebruikt om grenspatrouilles in kaart te brengen. De onbemande toestellen worden ook gebruikt om drugs te transporteren. Daarbij maken de drugsbazen zich niet eens zorgen om de vraag of de drones wel ongeschonden terugkomen; de waarde van de drugs is vele malen hoger dan die van de drones zelf, dus is het geen probleem dat deze slechts eenmalig gebruikt worden.

Een neergestorte drone, met een lading cocaine
Een neergestorte drone, met een lading cocaine
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier