Onderzoek

Intel en AT&T onderzoeken mogelijkheid om drones te besturen via 4G

Drone 4G

De remote control die bij de meeste drones wordt geleverd heeft al gauw een bereik van een paar honderd meter, tot wel 2 kilometer of meer. Maar dat is niet genoeg voor toekomstige toepassingen, als het aan Intel en AT&T ligt. De chipfabrikant onderzoekt in samenwerking met AT&T de mogelijkheid om drones middels het 4G netwerk te besturen.

Het idee is dat besturingssignalen en foto- en videobeelden ook via het mobiele netwerk overgebracht kunnen worden. Daardoor kunnen drones veel verder van de operator vandaan vliegen dan nu mogelijk is. Ook moet live videostreaming vanuit drones mogelijk worden. Dat is met name interessant voor journalistieke toepassingen, of voor inspectiedoeleinden.

Het gebruik van 4G zou ook voorkomen dat een operator de controle over een drone verliest door interferentie van andere openbare draadloze radionetwerken, zoals wifi. De vraag is nog wel hoe ervoor gezorgd kan worden dat het 4G signaal ook op grotere hoogte ontvangen kan worden.

Het risico is bovendien dat een long-range drone terecht komt in gebieden waar geen goed mobiel bereik is. Voor die situaties moeten er nog maatregelen bedacht worden. Ook is in de meeste landen de regelgeving nog niet ver genoeg ontwikkeld om dronevluchten op lange afstand – buiten het zicht van de operator – toe te staan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier