België voert als eerste ‘mini-drone’ regeling in

Het lijkt erop dat België binnenkort eindelijk nieuwe regelgeving invoert die het hobbymatig en commercieel gebruik van drones moet reguleren. Voor professionele gebruikers worden er twee klassen ingevoerd, waaronder een klasse die sterk doet denken aan de ‘mini-drone’ regeling zoals die in Nederland op tafel ligt.

De nieuwe wetgeving is het resultaat van intensief overleg tussen de Belgische verkeersminister Jacqueline Galant, het directoraat-generaal Luchtvaart en sectororganisatie BeUAS (zeg maar het Belgische equivalent van DARPAS). Aanvankelijk was het de bedoeling dat de nieuwe regelgeving vorig jaar al ingevoerd zou worden, maar daar kwam enkele maanden vertraging in doordat de Europese Commissie nog opmerkingen van technische aard had.

Klasse 2 voor ‘mini drones’
Een belangrijke toevoeging is de zogenaamde klasse 2, die geldt voor operators van een toestel dat niet meer weegt dan 5 kg en waarmee niet hoger dan 50 meter (150 voet) wordt gevlogen. De piloten van deze drones moeten minimaal 16 jaar zijn en beschikken over een vliegbewijs. Ook moeten de drones in deze categorie geregistreerd worden, maar hoeven hiervoor niet eerst gekeurd te worden, zoals aanvankelijk geëist werd. De Belgische klasse 2 heeft daarmee veel weg van de ‘mini drone’ regeling, die naar verwachting binnenkort in Nederland wordt ingevoerd.

Voor drones die zwaarder zijn dan 5 kg of voor vluchten met een bovengemiddeld risico wordt klasse 1 gehanteerd. Drones in deze categorie kunnen tot 150 kg wegen, en vliegen in bepaalde gevallen ook over mensen of bebouwing. Operators van deze drones moeten minimaal 18 jaar oud zijn, en uiteraard beschikken over een RPA-L. Deze klasse is onder meer bedoeld voor bijvoorbeeld het uitvoeren van inspecties.

Particulieren die hobbymatig willen vliegen met een drone komen er minder goed vanaf. Je mag onder het nieuwe regime alleen nog boven privégrond vliegen, tot een maximale hoogte van 10 meter. Daarbij geldt dat de drone niet zwaarder mag zijn dan 1 kg. Daarmee wordt de situatie in België een stuk strenger dan de Regeling modelvliegen zoals die voorlopig in Nederland van kracht is voor amateurvliegers.

BeUAS blij met nieuwe regels
De Belgische branchevereniging BeUAS is blij met de nieuwe wetgeving. “We werden maximaal betrokken als extern expert voor de sector. We mochten constructief meewerken in een zeer positieve sfeer. Het kabinet zag het advies van Europa in december niet als een handicap of een vertraging, maar als een extra uitdaging om dat KB nog sterker, beter en veiliger te maken. Alle energie en werk was enkel in het positieve belang van de sector. Er was bijzonder aandacht voor recreatief vliegen, maar zeker ook professioneel. Dit is de mijlpaal voor een nieuwe sector met heel wat nieuwe jobcreatie. Het mag gezegd worden, proficiat. Fly safe!”, stellen Patrick Mascart en Elwin Van Herck van BeUAS in een reactie.

Naar verwachting wordt de nieuwe regelgeving nog dit voorjaar van kracht. Na de invoering van de nieuwe regels voor drones zal het kabinet verder in gesprek gaan met met stakeholders zoals Defensie en Belgocontrol over maximale vlieghoogten en het onder voorwaarden openstellen van CTR gebieden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “België voert als eerste ‘mini-drone’ regeling in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier