NieuwsPro

Brits bedrijf schrijft geschiedenis door met quadcopter het Kanaal over te vliegen

Champagne

Een drone van het Britse bedrijf Ocuair is erin geslaagd om de 35 kilometer die het Kanaal breed is ter hoogte van het Nauw van Calais op één batterijlading af te leggen. Het feit dat het Kanaal voor het eerst door een multirotor is overgestoken is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de (onbemande) luchtvaart.

Het doel van de vlucht was om aan te tonen dat multirotors prima geschikt zijn om lange afstanden af te leggen. Initiatiefnemer Richard Gill: “Bedrijven als Google en Amazon experimenteren al met drones voor het afleveren van pakketjes. Met deze vlucht willen we aantonen dat drones inderdaad in staat zijn om lange vluchten te maken, en de grenzen van wat mogelijk is verder verleggen.”

De vlucht vond vorige week plaats, op een zonnige en windstille dag. De quadcopter steeg op nabij het Franse plaatsje Wissant en landde op Shakespeare Beach bij Dover. Gedurende de gehele vlucht, die 72 minuten in beslag nam, werd de drone gevolgd door een team in een bootje. Dat was nog niet eenvoudig, aangezien het Kanaal een drukbevaren scheepsroute is.

Bijna mis
Nadat de drone 23 kilometer had afgelegd ging het echter bijna mis: het toestel week af naar links, en de operator in het bootje moest de besturing overnemen. De rest van de vlucht werd door middel van handmatige besturing afgemaakt. Iets wat best een uitdaging is, want in manual control vliegen – zonder behulp van GPS – is knap lastig.

De drone in kwestie, de Enduro 1, werd gebouwd op basis van een custom frame van Vulcan UAV. Het toestel werd aangedreven door 2x 22 Ah accu’s, afkomstig van Optipower. De besturingshardware werd geleverd door Jeti, en Nottingham Scientific Ltd verzorgde de GPS tracker.

Enduro-1

De recordvlucht werd uitgevoerd met toestemming van zowel de Franse (DGAC) als de Britse (CAA) luchtvaartautoriteiten. Om te voldoen aan de regels moest de operator binnen een straal van 500 meter van de drone blijven, vandaar dat er meegevaren werd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier