BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Drone-app Hover toont nu ook Nederlandse no-flyzones

Vorig jaar verscheen Hover, een app die dronepiloten helpt bij hun vluchtvoorbereiding, onder andere door de actuele weersomstandigheden en Kp-Index te tonen. De app (die beschikbaar is voor iOS en Android) heeft een update gekregen en toont nu ook Nederlandse no-flyzones. Daarmee is de app eigenlijk een verplichte toevoeging geworden op de toolkit van de verantwoord vliegende dronepiloot.

De app is bijzonder eenvoudig van opzet. Na het opstarten krijg je direct een overzichtsscherm te zien dat aangeeft of het verantwoord is om te vliegen. Daarbij wordt onder andere rekening gehouden met de actuele windsnelheid en de huidige Kp-Index. Die laatste index is een maat voor de zonneactiviteit, die mogelijk verstorend kan werken op het GPS-signaal.

No-flyzones en flight logging
Door middel van zijwaartse swipes krijg je een paar andere schermen te zien. Zo kun je toegang krijgen tot een kaartje van de omgeving, waarop duidelijk CTR gebieden rond vliegvelden en andere no-flyzones staan weergegeven. Ook beschikt de app over een flight logging functie, die je in staat stelt om eenvoudig de gegevens met betrekking tot je laatste vlucht in te voeren. Die data wordt alleen in de app opgeslagen, er is dus geen sprake van een clouddienst zoals bij Air-Share het geval is.

Hover-screenshots

Dankzij de ingebouwde kaart met Nederlandse no-flyzones ontwikkelt de app zich snel tot een onmisbaar hulpmiddel geworden voor dronepiloten die zich netjes aan de regels willen houden tijdens het vliegen. Natuurlijk was er al de web app Drone PreFlight, maar een native app werkt in de praktijk toch net iets fijner en sneller. Natuurlijk dien je wel te beschikken over een internetverbinding als je de app gebruikt, anders kan er geen actuele data worden ingeladen.

Een punt van aandacht is nog wel de nauwkeurigheid van de gegevens, afkomstig van het Amerikaanse bedrijf AirMap. Zo lijkt de grootte van de CTR gebieden niet helemaal te stroken met de werkelijke situatie. Het is te hopen dat deze informatie snel wordt aangepast. AirMap liet ons het volgende hierover weten:

“We are constantly refining the data we provide. At present, the information we provide for Holland is relatively standard aeronautical data about aerodromes, controlled airspace, etc., however we will be applying Dutch RPAS-specific rules to this shortly.”

Download Hover via iTunes of Google Play

6 Comments

    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.