Epson toont slimme bril die kan helpen bij het besturen van een drone

Epson-Moverio-BT-300

Rond Google Glass mag het de laatste tijd dan wat stiller zijn, dat wil niet zeggen dat er helemaal niet meer aan de ontwikkeling van smart glasses wordt gewerkt. Epson bijvoorbeeld heeft de Epson Moverio BT-300 geïntroduceerd, een slimme bril die onder meer aanwijzingen kan geven vóór en tijdens het vliegen met een drone.

De slimme bril is zeker niet bedoeld als videobril zoals we die kennen van het FPV racen, waarbij de bestuurder van de drone alleen het beeld ziet zoals dat geregistreerd wordt door de camera in de drone. De slimme bril van Epson is meer gericht op augmented reality-toepassingen, waarbij informatie wordt getoond in het normale blikveld van de drager.

Doorlopen van pre-flight checklist en tonen van telemetrie
Zo zou de bril ingezet kunnen worden om de pre-flight checklist te doorlopen voordat je opstijgt met je drone. In een demovideo van Epson is onder meer te zien hoe de bril tijdens de opstijgprocedure de sterkte van het GPS signaal toont, de calibratiestatus van de drone weergeeft en eventuele no-fly zones in de nabijheid weergeeft.

Ook tijdens het vliegen komt de bril van pas: terwijl je de drone in het zicht houdt (visual line of sight, VLOS) kan de bril in een ooghoek het FPV beeld en actuele telemetrie vanuit de drone weergeven. Dat is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld inspecties willen uitvoeren met een drone: dan is het wel zo handig dat je de drone in het oog kunt houden, terwijl je ook ziet wat de drone op dat moment fotografeert of filmt en wat bijvoorbeeld de resterende vliegtijd is.

De slimme bril beschikt over een Intel Atom-chipset en draait op Android 5.1. Voor de weergave van gegevens is de bril voorzien van een oled-scherm. Ook bevat de bril een 5 megapixel-camera. Het is nog niet bekend wanneer de Moverio BT-300 op de markt verschijnt en wat deze precies moet gaan kosten. Epson zegt hierover dat de bril ongeveer net zo duur wordt als een smartphone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Epson toont slimme bril die kan helpen bij het besturen van een drone

  • 14 augustus 2018 om 14:03
    Permalink

    Even nog over de bril van Epson, is die geschikt te maken voor brildragers ?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier