Nieuws

Rapper Kanye West wil roofvogels inzetten tegen paparazzidrones

Om te voorkomen dat zijn vrouw Kim Kardashian nog langer wordt lastig gevallen door paparazzi die drones inzetten om exclusieve foto’s te maken overweegt rapper Kanye West om de inmiddels wereldberoemde anti-drone roofvogels in te gaan zetten. West heeft hier naar verluidt contact over opgenomen met de Nederlandse politie.

Drones beu

West is het beu dat er continu drones over zijn huis vliegen die gebruikt worden om foto’s te maken van zijn vrouw en zijn kinderen North West en Saint. Ook is West bang dat een drone op een dag één van zijn kinderen verwondt. Volgens National Enquirer heeft de rapper daarom contact gezocht met de Nederlandse politie, die onlangs in samenwerking met het bedrijf Guard from Above een demonstratie gaf van een roofvogel die een kleine drone uit de lucht kan plukken.

Volgens de rapper werd Kim helemaal enthousiast nadat ze zag hoe de roofvogels in staat zijn om drones met hun klauwen uit de lucht te halen. West zou kort daarop geïnformeerd hebben of het ook mogelijk is om de vogels te kopen of te huren.

Het grondgebied van de Wests wordt vaak overvlogen door drones
Het grondgebied van de Wests wordt vaak overvlogen door drones

Veel discussie

Sinds de demonstratie van de anti-drone roofvogels is er veel discussie ontstaan over de vraag of er geen sprake is van dierenmishandeling. Volgens veel drone-experts en valkeniers zijn de vogels helemaal niet opgewassen tegen de vlijmscherpe propellers van met name de wat grotere drones, en snijden deze zo door de poten van de dieren heen. De Partij voor de Dieren stelde zelfs kamervragen over het experiment.

Volgens een woordvoerder van Guard from Above, het bedrijf dat de roofvogels traint om drones te vangen, valt dat laatste wel mee doordat de dieren schubben op hun klauwen hebben die ze beschermen tegen de propellers. TNO doet momenteel onderzoek naar de impact van de propellers op de dieren.

Technische oplossingen

Tegenstanders van het idee om roofvogels in te zetten om ongewenste drones onschadelijk te maken wijzen erop dat er al veel andere manieren zijn om drones uit de lucht te halen, waaronder straalzenders, laserkanonnenhacken op afstand en anti-drone drones. Het nadeel van een aantal van deze technische oplossingen is echter dat de uitgeschakelde drone dan niet altijd gecontroleerd naar beneden komt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier