DIYVideo

FPV in a day: een racedrone bouwen en vliegen in één dag

Kun je in één dag leren hoe je een FPV race-drone moet bouwen én je maiden flight maken? Wiebe van Dronewatch ging op bezoek bij Johan van DroneZone Breda om hier antwoord op te krijgen en zelf aan de slag te gaan met FPV racen. Een tipje van de sluier: het bouwen zelf is erg leuk, en het FPV vliegen is moeilijker dan je denkt…

FPV drone bouwen

Een groot deel van de dag ging op aan het bouwen van de drone. Daarvoor heb je naast de componenten van de drone zelf best veel doe-het-zelf materiaal nodig: soldeerbout, tiewraps (!), tape, boutjes en spacers, kabeltjes, Loctite, een Dremel (om te kleine gaatjes uit te boren), etc. Ga je voor het eerst aan de slag met het zelf bouwen van een race quad, zorg er dan voor dat je goed bent voorzien op dit vlak, anders blijf je heen en weer lopen naar de bouwmarkt.

Wiebe aan het solderen
Wiebe aan het solderen

Als je weet welke drone parts je moet hebben – en hierbij komt de ervaring van doorgewinterde bouwers als Johan goed van pas – dan is het op zich niet eens zo heel moeilijk om je racer in elkaar te zetten. Veel componenten, zoals de flight computer, electronic speed controllers (ESCs), FPV camera, power distribution board (PDB), videozender en de ontvanger zijn dusdanig ver ontwikkeld dat je ze alleen hoeft aan te sluiten en het werkt. Frames zijn kant en klaar en bieden voldoende bevestigingspunten om alles op een handige plek te monteren.

Johan: alles onder controle
Johan: alles onder controle

Het enige wat in de video eigenlijk niet aan bod komt is het kalibreren van de drone, via de computer. Hierbij wordt de draairichting van de motoren goed ingesteld. Ook kun je zien of de bewegingssensoren en het kompas goed functioneren. Gelukkig is hiervoor allerlei gratis software beschikbaar, die overweg kan met de meest gebruikte vluchtcomputers.

Dat is 'm dan: de race-quad
Dat is ‘m dan: de race-quad

Maiden flight

Na een eerste testvlucht werd het tijd om voor het eerst te ervaren hoe het is om een racedrone te besturen. Dat valt nog niet mee! Door het ontbreken van on-screen telemetrie heb je geen idee van hoogte en oriëntatie. GPS zit er niet op, dus even de sticks loslaten is er niet bij: de drone wordt volledig manual bediend. Het is dus echt een kwestie van veel oefenen voordat je aan je eerste FPV race kunt beginnen.

‘Toevallig’ was er ’s avonds nog een FPV race, in een parkeergarage in Rotterdam. Hier konden we zien hoe echte pro’s als Dino, MettallDanny en de heren van SQG, FPV Bastards en DroneZone Breda het onderste uit hun racequads halen. Wie weet zit er wel een hoofdprijs in voor het Nederlandse team tijdens de aankomende World Drone Prix in Dubai…

FPV-race-klaar-voor-de-start
Klaar voor de start…

Conclusie

Het is prima te doen om in één dag een race-drone te bouwen en je eerste vlucht te maken, mits je iemand in de buurt hebt die verstand van zaken heeft. Ga eens kijken bij een FPV race in de buurt, bezoek eens wat internetfora of sluit je aan bij Facebookgroepen voor FPV racers om meer te weten te komen. Reken op minstens duizend euro aan componenten en onderdelen, als je nog geen zender en videobril hebt liggen. En dan begint het oefenen (en het repareren)… Veel succes!

Een racequad in volle vlucht
Een racequad in volle vlucht

Voor de liefhebbers, hierbij een overzicht van de gebruikte componenten:

Quad

 • ZMR250 frame (v1)
 • Naze32 Afro FC (v5)
 • FrSky D4R-II ontvanger
 • PDB (5V, 12V BEC functie en LED switch)
 • Motoren 2204 2300KV (4S)
 • BL12A oneshot125 ESCs
 • DAL tri-blade props
 • 4S 1400mAH 40/80c LIPO
 • 700TVL FPV cam
 • Lumenier 25mW Raceband VTX
 • 5.8GHz Circular Mushroom ant

Groundcontrol/station

 • FrSky Taranis X9D Plus (16ch zender)
 • Boscam VRX +(3S/4500mAH LIPO)
 • 5.8GHz Circular Mushroom ant
 • Zeiss Cinemizer OLED videobril
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “FPV in a day: een racedrone bouwen en vliegen in één dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier