BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

DJI Phantom 4 biedt obstakeldetectie en vliegtijd van een klein halfuur

DJI Phantom 4

Vandaag heeft DJI zoals verwacht de Phantom 4 aangekondigd. Dankzij een nieuwe accu met een capaciteit van 5.350 mAh heeft deze een vliegtijd van maar liefst 28 minuten. Dankzij computer vision kan de Phantom 4 objecten of mensen volgen. Ook is de quadcopter in staat om botsingen met obstakels te vermijden. Voor snelheidsfreaks beschikt de Phantom 4 over een sport mode, waardoor de maximumsnelheid omhoog gaat naar ruim 70 kilometer/uur.

De Phantom 4 is voorzien van maar liefst 5 camera’s, waarvan 4 (2 aan de voorzijde en 2 die naar beneden gericht zijn) gebruikt worden om een beeld van de omgeving te maken. Dankzij machine learning kan de nieuwe Phantom proactief inspelen op wat er in de omgeving gebeurt. Om al die beelden te verwerken is de Phantom 4 voorzien van een krachtige processor.

Phantom 4 voorzijde

De voorzijde van de Phantom 4. De 2 kleine camera’s voor de obstakeldetectie zijn duidelijk zichtbaar.

Stoppen voor obstakels 
Door de stereocamera’s aan de voorzijde is de Phantom 4 onder meer in staat om obstakels te herkennen en vroegtijdig halt te houden als een botsing dreigt. Dit Obstacle Sensing System werkt volgens DJI zelfs op volle snelheid (sport mode uitgezonderd), objecten worden vanaf een afstand van ongeveer 15 meter herkend. De camera’s hebben een beeldhoek van 60 graden horizontaal en 30 graden verticaal. Logischerwijs werkt de obstakeldetectie dan ook niet als je zijwaarts of achteruit vliegt. Een pluspunt is wel dat de obstakeldetectie ook werkt tijdens een return to home.

De onderzijde van de Phantom 4. Naast de sensoren voor het Vision Positioning System zijn ook de 2 nieuwe camera's zichtbaar.

De onderzijde van de Phantom 4. Naast de sensoren voor het Vision Positioning System zijn ook de 2 nieuwe camera’s zichtbaar.

De remote control is min of meer gelijk aan die van de Phantom 3. Nog steeds moet je dus een smartphone of tablet op de controller plaatsen voor de first person view en telemetrie, via de DJI Go app. Er is dus geen sprake van een ingebouwd display, zoals bij de drones van Yuneec het geval is. De range van de zender zou onder optimale omstandigheden zo’n 5 kilometer bedragen.

Sport mode
De nieuwe sport mode is bedoeld om mensen een idee te geven van hoe het is om met een racedrone te vliegen. Met 72 km/uur is de Phantom 4 zeker aardig vlot te noemen, alhoewel echte racedrones natuurlijk sneller en wendbaarder zijn. Om deze snelheid te kunnen halen kan de Phantom 4 tot maximaal 45 graden overhellen in de vliegrichting.

Ook hebben de propellers een kleine ontwerpwijziging gekregen. De propellers zijn nu voorzien van een schroefloos locking mechanisme, zodat de props met één handomdraai te bevestigen of te verwijderen zijn.

Computer vision
Dankzij de nieuwe computer vision is de Phantom 4 in staat om zowel bewegende personen als objecten te volgen. De drone herkent het te volgen doel, en door de persoon of het object op het scherm aan te tikken (een feature die TapFly heet) vliegt de Phantom 4 er automatisch achteraan. Er is dus geen losse zender of GPS tracker nodig voor deze functionaliteit.

ActiveTrack werkt op basis van objectherkenning en computer vision

ActiveTrack werkt op basis van objectherkenning en computer vision

Het is tijdens het gebruik van de nieuwe follow me modus – die door DJI ActiveTrack is gedoopt – ook mogelijk om de drone rondom het te volgen object te laten cirkelen. Daardoor zijn mooie actieshots mogelijk. Mocht de te volgen persoon tijdens het gebruik van ActiveTrack uit het zicht raken, dan remt de Phantom 4 af en blijft deze op dezelfde locatie hangen, totdat de piloot de besturing weer overneemt.

Redundantie en nieuwe camera
Voor extra betrouwbaarheid en veiligheid is de elektronica van de Phantom 4 deels redundant uitgevoerd. Zo zijn er twee IMUs en twee elektronische kompassen ingebouwd. Mocht één van deze sensoren een storing melden, dan neemt de tweede sensor het over. Hierdoor moeten onverklaarbare crashes of fly-aways (deels) tot het verleden gaan behoren.

Ook de camera is verbeterd. Deze kan nu 120 fps opnemen in Full HD 1080p. In 4K is de framerate nog altijd 30 fps. De fotoresolutie is gelijk gebleven (12 megapixels). Wel is het glas van de lens verbeterd, waardoor de scherpte beter is en je minder last hebt van chromatische abberatie.

De elektronisch gestabiliseerde camera-ophanging – de gimbal – is eveneens aangepakt, en zou beter bestand zijn tegen schokken of een harde landing. Doordat de motoren iets hoger geplaatst zijn zou je bovendien minder snel last moeten hebben van propellers die in beeld komen.

De Phantom 4 wordt inclusief carry case geleverd

De Phantom 4 wordt inclusief carry case geleverd

Verkoopprijs en beschikbaarheid
De Europese verkoopprijs van de Phantom 4 bedraagt € 1.599,-. Dat is inclusief een meegeleverde carry case. De nieuwe drone zal onder andere verkocht worden via Apple Stores, naast de reguliere verkoopkanalen. Het is vanaf vandaag mogelijk om pre-orders te plaatsen op de website van DJI, en vanaf 15 maart zal de Phantom 4 in fysieke winkels te koop zijn.

Dronefotografie (2016)

2 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.