AchtergrondInterviewVideo

Primeur: korte docu ‘Rise of the Infamous’ geheel gefilmd met drone

We hebben een unieke premiere op Dronewatch: ‘Rise of the Infamous’ is de eerste korte Nederlandse documentaire die geheel gefilmd is met een drone. De maker ervan is Roy de Raad, de winnaar van onze Yuneec Q500 4K winactie die we begin dit jaar organiseerden. Naast de documentaire zelf krijg je in dit artikel ook een uniek kijkje achter de schermen, inclusief een interview met de filmmaker.

Bij de wedstrijd was het de bedoeling om een idee of script voor een korte film in te sturen, die dan in zijn geheel opgenomen moest worden met de hoofdprijs, een Yuneec Q500 4K met SteadyGrip. Via een stemronde werd vervolgens een winnaar geselecteerd. Dat werd Roy de Raad uit Hoogvliet, die het idee had om een documentaire te maken over kickbokser Luis Tavares.

Hoe wist je dat er een wedstrijd op Dronewatch was?

“Samen met mijn vrienden maak ik wel eens vaker videoclips of filmpjes over voetbalgerelateerde onderwerpen. We wilden altijd al filmen met een drone maar de hoge aanschafprijs weerhield ons ervan om er één te kopen. De schoonmoeder van één van mijn vrienden, die ons vaak dingen hoorde zeggen als ‘hadden we maar een drone, dan hadden we echt een tof shot kunnen maken’ attendeerde ons op de actie op Dronewatch. We misten meteen dat dit een unieke kans was om datgene te winnen waar we het al zo lang over hadden.”

Intro van Rise of the Infamous, locatie sportclub Feijenoord, Varkenoord
Intro van Rise of the Infamous, locatie sportclub Feijenoord, Varkenoord

Waarom koos je voor dit onderwerp? Wat is jouw relatie met Luis Tavares?

“Ik liep al langer rond met het idee om een video te maken over kickbokser Luis Tavares. Ik vond het vreemd dat niet veel mensen de naam Tavares kennen, terwijl namen als Badr Hari, Gökhan Saki of Ismael Londt meestal wel bekend voorkomen. Ik wilde daar wat aan doen, en ik was zelf ook benieuwd naar het verhaal van Luis, zeker toen hij me vertelde dat hij ooit een getalenteerde keeper was die bij alle BVO voetbalclubs van Rotterdam had gespeeld. Het leek mij leuk om zijn verhaal met een drone te filmen, zeker omdat er in kickboksfilmpjes op YouTube nog nooit gebruik gemaakt is van deze tool.”

Hoe kreeg je het voor elkaar dat er zoveel mensen op je inzending stemden?

“Nadat ik geattendeerd was op de wedstrijd heb ik het idee met Luis en zijn conditietrainer Stefan besproken. We hebben alles op alles gezet om al onze vrienden, bekenden en collega’s op mijn filmscript te laten stemmen. Luis en zijn trainer hebben leden van sportscholen aangespoord om te stemmen. Zelf werk ik voor en groot bedrijf met veel werknemers en daar heb ik iedereen tijdens meetings en lunches aangespoord om op mij te stemmen. Ook mijn voetbalvrienden hebben het bericht verspreid en iedereen opgeroepen om te stemmen, in de hoop dat ik de film zou mogen maken.”

De Kuip
Op het hoofdveld van Varkenoord konden we het schot schieten waarbij Luis op de middenstip stond en de De Kuip letterlijk achter hem herrijst. Voor Luis was het ooit een droom om te schitteren in De Kuip. Om die reden hebben we voor dit shot gekozen.

Hoe beviel het werken met de Yuneec Q500 4K?

“Het was mijn eerste ervaring met een drone. Het was erg eenvoudig om de drone onder controle te krijgen in de Smart Mode die de Yuneec Typhoon Q500 4K biedt. In deze modus hoef je niet na te denken over de oriëntatie van de drone, als je naar voren stuurt dan gaat de drone van jou uit gezien ook naar voren, zelfs als de neus jouw kant op wijst. De Angle Mode en de follow/watch me functies zijn iets lastiger om onder de knie te krijgen, maar na wat uurtjes vliegen krijg je ook deze twee modi redelijk goed onder de knie.

Opstijgen in het stadion ging vrij gemakkelijk. We wilden echter geen risico nemen dat de drone zou crashen of een stoeltje zou raken. Om die reden pakte ik met mijn handen de drone uit de lucht. Don't try this at home!
Opstijgen in het stadion ging vrij gemakkelijk. We wilden echter niet het risico lopen dat de drone zou crashen of een stoeltje zou raken. Om die reden pakte ik met mijn handen de drone uit de lucht. Don’t try this at home!

Ik ben wel een keer gecrasht met de drone toen ik een buitentraining wilde filmen. Het regende een beetje, en ik nam de gok toch te gaan filmen. De Typhoon Q500 vond dat niet zo leuk en koos na het opstijgen zijn eigen weg, waarna hij crashte. Gelukkig waren alleen de propellers kapot en kon ik voor 40 euro vier originele Yuneec proppellers kopen, zodat ik weer een extra reserve set had.”

Hoe ging het interviewen met de SteadyGrip?

“Een heel groot voordeel van de Typhoon Q500 4K is dat er een SteadyGrip bijgeleverd wordt. Via de app, die je op je mobieltje installeert, is deze heel makkelijk te bedienen en bied het de mogelijkheid om grondshots mooi stabiel in beeld te krijgen. Hoe je ook beweegt, de camera blijft op het onderwerp gericht. Dit is echt een heel groot voordeel van deze set. In de film heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de SteadyGrip.

Met de SteadyGrip maken we stabiele video’s rondom Luis zijn training
Met de SteadyGrip maken we stabiele video’s rondom Luis zijn training

Één van de westrijdvoorwaarden was dat de film volledig met de set gefilmd moest worden. De microfoon in de SteadyGrip is prima geschikt voor het opnemen van omgevingsgeluid, maar als het op interviews aankomt dan is de microfoon ongeschikt. We hebben om die reden de audio dubbel opgenomen en onder de beelden geplakt.”

Wat vind Luis zelf van de docu? Wat vond hij ervan, dat hij gefilmd werd met een drone?

“Luis vindt de film heel geslaagd. Hij en zijn team zijn heel blij met het eindresultaat. Naar hun mening is de film puur, rauw en geeft deze een goed beeld van de realiteit. Ook de opnamen van zijn trainingen en sparsessies zijn volgens Luis goed uit de verf gekomen. Hij heeft de video aan vrienden en zijn sportcollega’s laten zien en ook van hen kreeg hij positieve reacties.”

Opnamen maken in De Kuip
Opnamen maken in De Kuip

Heb je al een idee voor een volgende film?

“Bij de aftiteling van de film is het nummer ‘Rise of the Infamous’ te horen, dat de rappers Lost Rebels speciaal voor deze film hebben gemaakt. Die soundtrack wil ik nog voorzien van dronebeelden, en deze video los op YouTube zetten, zodat ook mensen die verder niet geïnteresseerd zijn in de documentaire het nummer kunnen beluisteren.

Verder wil ik een promotiefilmpje maken voor sportschool de Macker in Hoogvliet. Tijdens één van de trainingsavonden van deze sportschool hebben we de hele avond gefilmd, met zowel de drone als met de SteadyGrip. Als dank voor hun gastvrijheid wil ik een filmpje voor ze maken met daarin dronebeelden die we eerder hebben geschoten, aangevuld met nieuwe beelden.

In de studio zijn ondertussen de rappers ‘Lost Rebels’ bezig om een nummer te maken speciaal voor deze film. Dit nummer gaat over Luis Tavares, zijn weg naar de top, The Rise of the Infamous. Het nummer is te horen in de aftiteling van de film.
In de studio zijn ondertussen de rappers ‘Lost Rebels’ bezig om speciaal voor deze film een 
nummer te maken. Dit nummer gaat over Luis Tavares, zijn weg naar de top, The Rise of the Infamous. Het nummer is te horen in de aftiteling van de film.

Op langere termijn willen we vaker van dit soort projecten vaker doen. Met Lost Rebels hebben we het idee om een nieuwe videoclip te maken, waarbij de drone uitermate van pas komt. Rise of the Infamous is vanwege de wedstrijdvoorwaarden in zijn geheel opgenomen met de drone, van trainingen tot de interviews. Bij het maken van een videoclip kunnen we gebruik van verschillende soorten camera’s, waarbij we echt het maximale uit alle beschikbare apparatuur kunnen halen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Primeur: korte docu ‘Rise of the Infamous’ geheel gefilmd met drone

  • Leuk docu maar wel allemaal binnen het CTR van Rotterdam AirPort. Camera werk is verder niet heel spannend. Mooie sporter dat dan weer wel.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier