BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Idioot brengt hobbydrone tot hoogte van 3,4 km

In een poging om het wereldrecord ‘hoe hoog kun je met een consumentendrone vliegen’ te breken heeft een anonieme persoon uit Nederland zijn Phantom 2 tot een hoogte van maar liefst 3,4 km gebracht. Dat is ruim 3 km boven de maximale hoogte van 120 meter die sinds 1 juli 2015 volgens de Regeling modelvliegen als plafond geldt voor hobbydrones.

Ongetwijfeld zal de ‘recordpoging’, die opgenomen lijkt te zijn in Hellevoetsluis, leiden tot flinke discussies over het veilig gebruik van drones. Op een hoogte van 3,4 kilometer kun je immers regulier vliegverkeer tegenkomen, en een drone die van die hoogte om wat voor reden dan ook naar beneden valt kan flink wat schade – of letsel – veroorzaken. In dit geval liep de landing goed af, maar de accu had nog maar 4% capaciteit over op het moment van landen.

We hopen maar dat niemand zich aangesproken voelt om dit ‘record’ te gaan verbeteren. Of dergelijke stunts met firmware updates door fabrikanten tegengegaan kunnen worden is trouwens maar zeer de vraag: met een Phantom 2 bijvoorbeeld kun je prima blijven vliegen, ook als je de software niet update. Mocht de luchtvaartpolitie in staat zijn om uploader ‘Tollymaster’ op te sporen, dan kan deze hoogstwaarschijnlijk rekenen op een boete van enkele duizenden euro’s.

Update (4-3-2016): inmiddels is de video door de gebruiker verwijderd. 

Update 2 (6-3-2016): de video blijkt nog beschikbaar te zijn via vid.me.

33 Comments

    • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager
  1. Pingback: Droni | Regole 11 maart 2016

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.