ProProductnieuws

Met deze dronecamera kun je gezichten op meer dan 300 meter afstand herkennen

Een beetje scary is hij wel, de nieuwe Aeryon HDZoom30 camera die bedoeld is voor gebruik onder drones. De camera is namelijk voorzien van een 30x optische zoomlens. Daardoor is het mogelijk om op een afstand van ruim 300 meter een gezicht te herkennen of een kenteken te lezen.

30x optische zoom

De HDZoom30 is speciaal ontwikkeld voor gebruik onder de Skyranger, een kleine drone die onder meer gebruikt wordt door defensie, politie en commerciële drone-operators. In Amerika zijn er al plannen om politieauto’s in de toekomst standaard te voorzien van deze drone.

Aeryon Labs Skyranger

De meeste standaarddrones zijn uitgerust met camera’s voorzien van een groothoeklens, bedoeld voor luchtfotografie of het maken van filmopnamen. Dergelijke camera’s zijn echter niet geschikt voor specifieke toepassingen, zoals het op afstand in de gaten houden van verdachten, of voor het uitvoeren van inspecties waarbij de drone om uiteenlopende redenen wat verder van het te inspecteren object moet blijven.

De camera van Aeryon lost dat probleem dus op. Bijzonder is dat de 30x optische zoom gerealiseerd wordt met een zeer compact en lichtgewicht lenzenstelsel. Met name dat laatste is van belang, want traditionele zoomlenzen zijn immers veel te groot en zwaar om zinvol gebruikt te worden in combinatie met een drone. Filmen doet de camera in 1080p HD, terwijl de fotoresolutie 20 megapixels bedraagt. Het geheel weegt net iets meer dan een halve kilo.

Andere oplossingen

Aeryon is niet de enige partij die met een optisch zoomsysteem voor drones op de markt komt. Zo heeft Yuneec een 18x zoom Full HD 1080p camera in het assortiment, die geschikt is voor gebruik onder de Tornado. Ook Dronexpert heeft een oplossing ontwikkeld met een 30x zoomlens, waarbij gebruik gemaakt wordt van een Sony WX500 camera.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier