NieuwsPro

OVSE vindt dat journalisten het recht hebben om drones te gebruiken 

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vindt dat journalisten het recht hebben om drones te gebruiken voor hun nieuwsgaring. Dat stelt de organisatie in een reeks aanbevelingen met betrekking tot dronejournalistiek.

Volgens OVSE-woordvoerder Dunja Mijatović stellen drones journalisten in staat om op een nieuwe manier aan nieuws te komen of onderzoek te doen. Zeker tijdens protesten of andere vormen van maatschappelijke onrust kunnen drones snel overzicht bieden. Ook kunnen drones ervoor zorgen dat journalisten hun werk veiliger kunnen doen, aangezien de drone op afstand kan opereren.

Volgens Mijatović maken drones daarom een onmisbaar onderdeel uit van de toolkit van een hedendaagse journalist. “Drones spelen een steeds belangrijke rol tijdens het werk van journalisten. Het inzetten van drones door journalisten zou onder het recht op vrije nieuwsgaring moeten vallen.”

De OVSE moedigt landen aan om een wettelijk kader op te stellen voor dronejournalistiek. Zo zouden journalisten de vrijheid moeten krijgen om drones in te zetten, zelfs als het gebruik van civiele drones verder aan banden is gelegd. Ook moeten de unieke mogelijkheden van drones als het gaat om nieuwsgaring erkend worden.

Dronejournalistiek in Nederland
Ook in Nederland is de discussie over de positie van dronejournalisten nog niet tot een bevredigend einde gekomen. Tot op heden valt het journalistiek gebruik van drones onder de regelgeving voor commerciële operaties. Die regelgeving is echter veel strenger dan die voor particulieren. De NVJ spande daarom al een rechtszaak aan tegen de staat.

Bekijk ook ons Dossier dronejournalistiek

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier