Terugkijken: Nieuwsuur over drone-incident Charles de Gaulle

Gisteren besteedde Nieuwsuur aandacht aan de bijna-botsing tussen een drone en een vliegtuig bij vliegveld Charles de Gaulle in Frankrijk. Is de burgerluchtvaart daadwerkelijk in het geding door de opkomst van drones? Aan het woord komen Joost van Doesburg van de Vereniging van Verkeersvliegers, Joris Melkert van de TU Delft en Wiebe de Jager van Dronewatch.

Volgens Van Doesburg is het een kwestie van tijd voordat er ongelukken gebeuren. Hij vindt dat drones uitgerust zouden moeten worden met een systeem waardoor ze zichtbaar worden op de radar van de luchtverkeersleiding. Ook zouden mensen die de regels overtreden veel strenger aangepast moeten worden.

Ook Van Melkert denkt dat het niet de vraag is òf het gaat komen van een botsing tussen een drone en een vliegtuig, maar wanneer. “Er zijn zoveel in omloop, ze zijn zo betaalbaar geworden, het is uitermate ongecontroleerd op dit moment, dus het is wachten tot het een keer misgaat.”

De Jager is minder pessimistisch. “Een incident als dit is vooral zonde voor de groep mensen die wel van goede zin is. Er zijn helaas altijd een paar mensen die toch zo hoog gaan vliegen met een drone. Die denken niet na, of willen een stunt uithalen. Maar er zijn ook genoeg positieve toepassingen te noemen van drones. Bovendien nemen dronefabrikanten al technische maatregelen om dit soort incidenten te voorkomen.”

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!