Brits bedrijf ontwikkelt anti-drone bazooka

Het Britse bedrijf OpenWorks Engineering heeft een bazooka ontwikkeld die projectielen afschiet waarmee ongewenste drones uit de lucht gehaald kunnen worden. In het projectiel is een vangnet verwerkt die net voordat het doel bereikt is uitvouwt en de drone vangt.

De SkyWall 100, zoals het wapen genoemd is, beschikt over een lasergeleidesysteem. Zodra de ongewenste drone in het vizier is en het wapen een ‘lock’ heeft kan het projectiel worden afgeschoten. Daartoe wordt gebruik gemaakt van gas dat onder een hoge druk wordt aangevoerd. Het bereik van het wapen bedraagt ongeveer 100 meter.

Desgewenst kunnen de vangnetten ook uitgerust worden met parachutes, zodat de drone gecontroleerd naar beneden komt. Ook zou de bazooka gebuikt kunnen worden om een kleine stoorzender af te schieten, die in de buurt van de drone het radiosignaal stoort waarmee de drone wordt aangestuurd.

Andere anti-drone systemen
De SkyWall 100 is zeker niet het eerste anti-drone systeem. Naast anti-drone drones die eveneens zijn uitgerust met vangnetten wordt er ook geëxperimenteerd met straalkanonnen, laserwapens, stoorzenders, hackers en zelfs roofvogels die drones uit de lucht kunnen plukken. De anti-drone bazooka zou vooral geschikt zijn om drones dicht in de buurt onschadelijk te maken.

Alhoewel er nog geen aanslagen zijn gepleegd met kleine drones vrezen veel regeringen dat terroristen op een dag gebruik maken van een drone om explosieven, gifgassen of radioactieve stoffen af te leveren. Ook zijn veel landen naarstig op zoek naar systemen om drones uit de buurt van vliegvelden te weren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier