Onderzoek

Skydio-drone biedt obstakeldetectie 2.0

Alhoewel de eerste consumentendrones met obstakeldetectie binnenkort in de winkel te koop zijn, moet je er nog niet op rekenen dat je deze drones ongestraft door een bos kunt sturen, daardoor zijn de uitwijksystemen nog te rudimentair. Maar ook daar wordt aan gewerkt. De Amerikaanse startup Skydio demonstreerde onlangs een drone die realtime de omgeving analyseert en zelfs een mountainbiker kan volgen die door een bos fietst.

Ontwikkeld aan het MIT

Het prototype van Skydio maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om camerabeelden van de omgeving te verwerken en direct het te volgen traject berekent. “Het probleem is dat de hardware extreem lichtgewicht moet zijn, terwijl er amper foutmarge is. Zodra de besturing een klein foutje maakt, resulteert dat waarschijnlijk direct in een crash”, licht Skydio-ceo Adam Bry toe.

De algoritmen die toegepast worden in de drone werden oorspronkelijk ontwikkeld aan het MIT. Een eerste drone die uitgerust werd met de technologie was al in staat om zelfstandig door een parkeergarage te vliegen, zonder te crashen. Daarbij was er geen sprake van een vooraf ingeladen kaart van de garage: de drone was in staat om tijdens de vlucht een 3D representatie van de omgeving te maken.

Pilootloos vliegen

Uiteindelijk wil Skydio drones ontwikkelen die bestuurd kunnen worden door een smartphone, zonder dat de operator daadwerkelijk aan de knoppen hoeft te zitten tijdens het vliegen. Ook denkt de startup aan toepassingen op het gebied van search&rescue. Daarmee wil het bedrijf een stap verder zetten dan marktleider DJI, wiens onlangs aangekondigde Phantom 4 weliswaar ook beschikt over obstakeldetectie, maar die is echter nog een slag eenvoudiger dan de technologie van Skydio.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier