Provincie Noord-Holland gaat bruggen inspecteren met drone

De provincie Noord-Holland heeft een eerste proef uitgevoerd met het inspecteren van een brug met behulp van een drone. Als de proef succesvol is, wil de provincie vaker drones gaan inzetten voor dergelijke inspecties. De hoop is dat bruginspecties door de inzet van een drone sneller, goedkoper en veiliger uitgevoerd kunnen worden.

Nollenbrug

De eerste bruginspectie betrof de Nollenbrug in Alkmaar/Heerhugowaard. Bruggen worden regelmatig geïnspecteerd om te kijken of er schade is. Normaal gesproken worden er vaartuigen, hoogwerkers, ladders of steigers ingezet bij het uitvoeren van zo’n inspectie. Het idee is dat deze hulpmiddelen achterwege kunnen blijven, door de inzet van drones.

Gedeputeerde Elisabeth Post: “Dit levert vaak hinder op voor de (vaar)weggebruikers, omdat de rijbaan of vaarweg moet worden afgezet. Met dit experiment onderzoekt de provincie of bruginspectie met een drone een slim alternatief is voor traditionele inspectiemethoden.”

Uit de proef moet blijken of drones dezelfde, kwalitatief goede schadebeelden kunnen vastleggen als een inspecteur. Er wordt bekeken of het sneller gaat waardoor de inspecties minder verkeershinder veroorzaken. Ook wordt er getoetst of de drones plekken onder bruggen kunnen bereiken, die normaal gesproken niet of nauwelijks toegankelijk zijn. De resultaten van het experiment worden eind april 2016 verwacht.

Kerktorens

Het inspecteren van kunstwerken en infrastructuur met drones staat flink in de belangstelling. Onlangs werden in een tweetal Noord-Hollandse plaatsjes eeuwenoude kerktorens geïnspecteerd met behulp van een drone. Die was voorzien van een afstandsmeter, zodat de operator de drone de hele tijd op dezelfde afstand kan houden van het te inspecteren object.

(coverfoto: Skeye)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier