BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Dijksma bevestigt versoepeling droneregels voor professionele gebruikers

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Dijksma bevestigd dat de droneregelgeving voor professionele gebruikers op de schop gaat. Het commercieel gebruik van drones tot 4 kg wordt daardoor veel laagdrempeliger. Door de versoepeling kunnen beroepsmatige dronepiloten volgens Dijksma 11.000 euro besparen doordat ze geen brevet en een bewijs van luchtwaardigheid meer hoeven te hebben.

In de Verzamelbrief Luchtvaart schrijft Dijksma voornemens te zijn de regelgeving tussen recreatieve en beroepsmatige dronevliegers naar elkaar toe te brengen. Op dit moment kunnen amateur dronepiloten relatief eenvoudig hun gang gaan, terwijl professionele gebruikers van drones duizenden euro’s moeten investeren in opleidingen, bedrijfsvergunningen en certificering van toestellen. Dit tot grote onvrede van de sector.

Begin april
De nieuwe Regeling minidrones wordt naar verwachting begin april aangekondigd. Er wordt een lichter regime gecreëerd voor beroepsmatige gebruikers van drones tot en met 4 kg (minidrones), mits zij onder striktere operationele voorwaarden vliegen, te weten; maximale afstand van de drone tot de bestuurder is 100 meter, de maximale hoogte is 50 meter en in militaire laagvlieggebieden 40 meter en er wordt niet gevlogen in de control zone rond luchthavens (CTR).

Verder stelt de staatssecretaris dat er voor het gebruik van een minidrone geen brevet meer nodig is, en dat de drones die onder deze regeling vallen geen bewijs van luchtvaardigheid hoeven te hebben. Ook vervalt de verplichting om een notam uit te doen gaan voor het uitvoeren van een vlucht. Er wordt nog onderzocht of een verplichte registratie van drones in wordt gevoerd.

Geen vermelding van ROC-Light
Opvallend is dat er in de brief met geen woord gerept wordt over de ROC-Light, het ‘brommerrijbewijs’ voor operators van een minidrone waar eerder sprake van was. Of er inderdaad iets van een theorie-examen komt voor gebruikers van een minidrone zal dus nog moeten blijken.

9 Comments

Leave a Reply

Beleef de PowerEgg op Bright Day
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.