BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

‘Consumentendrones vormen geen gevaar voor vliegtuigen’

De kans dat een kleine drone serieuze schade toebrengt aan een vliegtuig is minimaal, blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek. De onderzoekers van de George Mason University baseren zich daarbij op 25 jaar aan data met betrekking tot botsingen tussen vliegtuigen en vogels.

Sinds 1990 zijn er 160.000 aanvaringen met vogels gerapporteerd. Daarvan leidden 14.314 botsingen tot schade aan het vliegtuig of de motoren. In 80% van deze gevallen werd de schade veroorzaakt door kalkoengieren of ganzen, die veel zwaarden zijn dan de meeste hobbydrones.

“Als drones net zo vaak tegen vliegtuigen botsen als vogels – ongeveer 1 vogel op de miljoen – dan kan het nog wel even duren voordat er een vliegtuig daadwerkelijk schade ondervindt als gevolg van een botsing met een drone”, stellen de onderzoekers in hun conclusie.

Volgens de onderzoekers is het risico op een botsing tussen een drone en een vliegtuig ‘acceptabel’ te noemen. “Statistisch gezien is er één incident met schade voor iedere 1,87 miljoen jaar aan vliegtijd voor een drone tot 2 kg.”

De onderzoekers bevelen wel aan dat er verder onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke schade die een drone tot gevolg heeft in geval van een botsing, gezien het feit dat drones qua opbouw en structuur wezenlijk verschillen van vogels.

Tegenspraak
De onderzoeksresultaten lijken in tegenspraak met de uitkomsten van een eerdere studie, waarbij computersimulaties werden gemaakt van de impact van een drone die in een vliegtuigmotor belandt. Uit die studie bleek dat er in zo’n geval meerdere schoepen defect raken, en dat het door gevolgschade hoogst onwaarschijnlijk is dat de motor blijft functioneren.

DroneLand ROC-light

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.