Onderzoek

‘Consumentendrones vormen geen gevaar voor vliegtuigen’

De kans dat een kleine drone serieuze schade toebrengt aan een vliegtuig is minimaal, blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek. De onderzoekers van de George Mason University baseren zich daarbij op 25 jaar aan data met betrekking tot botsingen tussen vliegtuigen en vogels.

‘Acceptabel risico’

Sinds 1990 zijn er 160.000 aanvaringen met vogels gerapporteerd. Daarvan leidden 14.314 botsingen tot schade aan het vliegtuig of de motoren. In 80% van deze gevallen werd de schade veroorzaakt door kalkoengieren of ganzen, die veel zwaarden zijn dan de meeste hobbydrones.

“Als drones net zo vaak tegen vliegtuigen botsen als vogels – ongeveer 1 vogel op de miljoen – dan kan het nog wel even duren voordat er een vliegtuig daadwerkelijk schade ondervindt als gevolg van een botsing met een drone”, stellen de onderzoekers in hun conclusie.

Volgens de onderzoekers is het risico op een botsing tussen een drone en een vliegtuig ‘acceptabel’ te noemen. “Statistisch gezien is er één incident met schade voor iedere 1,87 miljoen jaar aan vliegtijd voor een drone tot 2 kg.”

De onderzoekers bevelen wel aan dat er verder onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke schade die een drone tot gevolg heeft in geval van een botsing, gezien het feit dat drones qua opbouw en structuur wezenlijk verschillen van vogels.

Tegenspraak

De onderzoeksresultaten lijken in tegenspraak met de uitkomsten van een eerdere studie, waarbij computersimulaties werden gemaakt van de impact van een drone die in een vliegtuigmotor belandt. Uit die studie bleek dat er in zo’n geval meerdere schoepen defect raken, en dat het door gevolgschade hoogst onwaarschijnlijk is dat de motor blijft functioneren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “‘Consumentendrones vormen geen gevaar voor vliegtuigen’

  • Vind het toch een eng beeld. Als een toestal 400km/uur vliegt is de impact bijhoorlijk lijkt mij.

    Beantwoorden
  • Wat een oefenloos gelul in de ruimte.. drones zijn gevaarlijk in de nabijheid van luchtvaartuigen je zal hem maar in de air intake krijgen van je motor terwijl je op final zit.. of door het windshield van je helicopter terwijl je onderweg bent naar een trauma slachtoffer…..windshield’s van andere GA luchtvaartuigen zijn namelijk niet bepantserd…Wat een domme chinezen..ze kunnen beter maar bami gaan maken..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier