Pro

Nederlands bouwbedrijf laat bouwplaats 3D-scannen door drone

De Nederlandse startup ZXY Builders denkt dat het in de toekomst de normaalste zaak van de wereld is dat een drone elke dag een 3D scan maakt van een bouwplaats, zodat de bouwer steeds beschikt over een actueel 3D model van het project. Bouwbedrijf Heembouw deelt die visie en werkt mee aan een pilotproject.

Pilot met 3D model

Volgens ZXY Builders hebben verschillende stakeholders in het bouwproces belang bij actuele 3D modellen van bouwplaatsen, onder andere voor projectaansturing, maatvoering, bouwmanagement, veiligheidscontrole, voortgangsrapportages, en nog veel meer. Via Holland ConTech kwam Heembouw in contact met ZXY Builders en besloten werd om samen een pilot uit te voeren op de bouwplaats van Jiffy in Zwijndrecht.

Björn Bouwmeester van Heembouw: “Het idee is heel aansprekend en inmiddels eenvoudig te realiseren, afgezien van de regelgeving dan. Als Heembouw zijn we heel nieuwsgierig naar wat we met dit 3D model kunnen. Kan het model gebruikt worden om maatvoering te controleren of bijvoorbeeld het terrein in te meten? Of helpt het om de bouwplaats veiliger te maken doordat onveilige situaties snel gesignaleerd worden? Interessante vraagstukken waar we tijdens deze pilot antwoorden op willen krijgen.”

Tijdens de pilot werd een drone op veilige hoogte over de bouwplaats gestuurd, waarbij het toestel autonoom een traject aflegde en ondertussen foto’s maakte. Die foto’s werden nadien omgezet in een 3D model, middels een techniek die fotogrammetrie heet. (Hoe dat werkt lees je in dit artikel)

Integratie met BIM

Alhoewel de testvlucht en het generen van een 3D model prima gelukt is, valt het nog niet mee om het model daadwerkelijk in de werkprocessen in te passen. Bouwmeester: “We kunnen het model inlezen in onze BIM software en kijken of er koppelingen gemaakt kunnen worden met het BIM model van het project. De eerste testjes zijn nu gedaan, het blijkt in de praktijk nog niet heel makkelijk om het zomaar even te koppelen. Je hebt te maken met verschillende bestandsformaten en andere manieren van hoe een 3D model wordt opgebouwd.”

Afgezien van het 3D model leverde de dronevlucht ook mooie beelden op. “Ook van ons project Jiffy zijn tijdens de pilot een aantal mooie beelden geschoten. Altijd gaaf om je project vanuit de lucht te zien en zo’n goed overzicht te hebben.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier