NieuwsPro

Unicef wil drones inzetten voor aidsbestrijding in Malawi

Unicef drone Malawi

De Malawiaanse overheid gaat in samenwerking met Unicef onderzoeken in hoeverre drones ingezet kunnen worden om bloedmonsters te vervoeren. Het doel is om sneller de uitslagen binnen te krijgen na hiv-testen bij kinderen.

Tijdens een eerste test slaagde een onbemand luchtvaartuig er succesvol in om een kleine lading over een afstand van 10 kilometer te vervoeren, van een lokaal veldhospitaal naar het laboratorium van het Kamuzu Central Hospital. De quadcopter is in staat om in totaal 250 bloedmonsters te vervoeren, wat overeen komt met ongeveer 1 kg aan lading.

Jaarlijks sterven 10.000 kinderen 
Volgens Unicef-woordvoerder Mahimbo Mdoe is aids nog altijd een groot probleem in Malawi. “Elk jaar sterven er zo’n 10.000  kinderen als gevolg van een hiv-infectie. Hoe eerder een besmetting vastgesteld kan worden, hoe beter, zodat er vroegtijdig begonnen kan worden met de behandeling. Daarom is het van belang dat bloedmonsters zo snel mogelijk naar het laboratorium gestuurd kunnen worden en men op de veldposten snel over de uitslagen kan beschikken.”

Bloedmonsters worden momenteel veelal over de weg vervoerd. Die tocht kan tot wel 11 dagen in beslag nemen. De drones voor het experiment worden geleverd door het Amerikaanse bedrijf Matternet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier