Nieuws

Drone gaat volume paasvuren rond Holten meten

Binnenkort worden er in het oosten van het land weer diverse paasvuren ontstoken, een traditie die nog uit de tijd voor Christus stamt. Dit jaar worden er voor het eerst drones ingezet om het volume van een paar van die vuren te bepalen.

Het idee om een drone te gebruiken om de vorm en de omvang van de brandstapels te meten is afkomstig van het buurtschap Dijkerhoek, dat in de buurt van de gemeente Holten in Salland ligt. Ook in het nabijgelegen Espelo zal er een drone de lucht in gestuurd worden om metingen te doen.

Fotogrammetrie

Het volume van de paasvuren wordt bepaald op basis van een techniek die fotogrammetrie heet. Gebruik makend van foto’s die uit verschillende hoeken gemaakt worden kan een 3D model van een object – in dit geval een brandstapel – worden gereconstrueerd. Vervolgens kunnen er metingen verricht worden aan dit model, waaronder een volumebepaling.

De meting is bedoeld om uitsluitsel te geven over de vraag wie dit jaar het grootste paasvuur weet te maken. De afgelopen twee jaar ging Espelo er met de eer vandoor, daarvoor wist Dijkerhoek vier jaar achtereen het grootste vuur te bouwen. Naast Dijkerhoek en Espelo wordt er ook in Holterbroek en Beuseberg gewerkt aan een eigen ‘boake’.

Volumemeting middels fotogrammetrie. Afbeelding: Skeye
Volumemeting middels fotogrammetrie. Afbeelding: Skeye

(coverfoto: paasvuurdijkerhoek.nl)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier