Review

App review: Vertical Studio voegt ActiveTrack toe aan je Phantom 3 of Inspire 1

De nieuwe Phantom 4 van DJI beschikt over een aantal interessante nieuwe features, waaronder ActiveTrack: een follow me-vliegmodus waarbij gebruik gemaakt wordt van beeldherkenning om automatisch achter een persoon of object aan te vliegen. Dankzij de app Vertical Studio kun je ook over deze feature beschikken als je een Phantom 3 of Inspire 1 bezit. Wiebe de Jager van Dronewatch nam de proef op de som: werkt de app zoals geadverteerd?

Onlangs schreven we al over het feit dat Vertical Studio sinds kort gratis beschikbaar is voor iOS en Android devices. Althans, de uitprobeerversie is gratis: wil je ook kunnen filmen en fotograferen vanuit de app dan moet je alsnog € 19,99 betalen, via een in-app purchase. We vroegen ons af of de app ook echt dat geld waard is en besloten om Vertical Studio in de praktijk uit te proberen, gebruik makend van een Phantom 3 Professional.

Geen extra voorbereiding
Er is voor het gebruik van de app geen extra voorbereiding noodzakelijk. Je stijgt op zoals je gewend bent met de DJI Go app, en daarna schakel je over naar Vertical Studio. Belangrijk is om de controller op de flight modus ‘F’ te zetten, anders kan de app de besturing over je drone niet overnemen.

Zodra je dat hebt gedaan zorg je er eerst voor dat de persoon of het object dat je wilt volgen in beeld is. Daarna geef je met twee vingers een vierkantje aan wie of wat je wilt volgen. De drone heeft vervolgens een ‘lock’ en zorgt er automatisch voor dat het geselecteerde onderwerp in beeld blijft, zelfs als deze zich verplaatst.

Verschil met de Phantom 4
Er is één verschil met de Phantom 4. De app zorgt ervoor dat zowel gimbal-tilt als draairichting van de drone worden aangestuurd. De drone zal zich echter niet automatisch verplaatsen. Je moet dus nog wel met de rechterstick zorgen dat de drone in de buurt van het te volgen onderwerp blijft. In de praktijk is dat geen probleem: je hoeft eigenlijk alleen voorwaarts of achterwaarts te sturen, de drone en de app doen de rest.

De app voorziet ook in een ‘Point of Interest’ (POI) modus. Daarbij cirkelt de drone om het geselecteerde object heen. Je hoeft daarbij alleen zijwaarts te sturen met de stick om de beweging in gang te zetten en te houden, ook hier weer zorgt de app voor de rest.

Niet te snel
Houd er wel rekening mee dat het object niet al te snel moet bewegen, anders kan de app het niet meer bijbenen. Ook zal de app zijn lock kwijtraken als het te volgen onderwerp uit beeld verdwijnt. Zodra het onderwerp weer in beeld is, tik je het onderwerp aan op je FPV-scherm aan en kun je weer verder.

Een functie die we niet hebben uitgeprobeerd is Walls. Middels deze functie kun je op een kaartje aangeven waar er in de omgeving obstakels staan, zoals gebouwen of bomen. De drone houd hier dan rekening mee tijdens het volgen van een onderwerp, om te voorkomen dat een achtervolging tot een crash leidt.

Conclusie
Ben je in het bezit van een DJI Phantom 3 (Advanced en Professional) of DJI Inspire 1 met X3-camera, dan is Vertical Studio zeker het overwegen waard als je wel eens lopende of fietsende mensen wilt filmen. Voor 20 euro krijg je de beschikking over een heel nieuwe en leuke feature. Het is alleen jammer dat de drone niet automatisch dezelfde afstand tot het onderwerp kan aanhouden, zoals bij de Phantom 4 wel het geval is.

Downloaden: Vertical Studio voor Android of iOS

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier