ProProductnieuws

Verfdrone moet ladders en steigers overbodig maken

Worker-Bee

Als het aan de in Florida gebaseerde startup Apellix ligt, hoeven gebouwen of schepen binnenkort niet meer in de steigers gezet te worden voor een verfbeurt. Het bedrijf heeft namelijk een drone ontwikkeld die voorzien is van een verfspuitmond en een toevoerslang. Het toestel is daarmee in staat om snel en gelijkmatig verflagen of coatings op lastig te bereiken plekken aan te brengen.

Worker Bee
De verfdrone is zeer toepasselijk ‘Worker Bee’ genoemd. Volgens oprichter Robert Dahlstrom zijn drones tot veel meer in staat dan alleen het maken van mooie filmpjes en foto’s. “Drones kunnen echt werk verrichten.”

Het prototype van de Worker Bee bestaat uit een kleine quadcopter, die via een toevoerleiding niet alleen verf maar ook stroom voor de motoren krijgt toegevoerd. Daardoor is de drone niet afhankelijk van accu’s om in de lucht te blijven, en kan het toestel in principe uren achtereen doorwerken. Het voordeel is niet alleen dat de drone zeer gelijkmatig kan sprayen, maar ook dat er geen steigers meer gebouwd hoeven te worden. Dat komt ook weer ten goede aan de veiligheid.

Het huidige model kent nog wel zijn beperkingen. Zo kan de drone niet veel hoger dan drie verdiepingen komen, aangezien dan het gewicht van de toevoerleiding parten gaat spelen. Toch hoop Apellix hier ook een oplossing voor te vinden.

Andere toepassingen
Naast het schilderen van gebouwen en schepen zou de Worker Bee ook ingezet kunnen worden om vliegtuigen te de-icen, of om coatings aan te brengen op lastig bereikbare metalen oppervlakken zoals hoogspanningsleidingen, de wanden van opslagtanks en de antennes van zendinstallaties.

Uiteindelijk wil Apellix de Worker Bee in de vorm van een platform as a service-model aanbieden, waarbij de drone voor een bedrag van 25 dollar per uur ingehuurd kan worden.

https://www.youtube.com/watch?v=4qrHLymXokM

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Verfdrone moet ladders en steigers overbodig maken

  • Voor verf zal ik hem niet gaan gebruiken.
    De drone zal compleet onder de nevel komen te zitten en de verf zal niet gelijkmatig verspreid worden.

    als je echt de juiste druk gaat voeren op de spuit blaast hij de drone weg van de gevel.

    leuk bedacht maar zal hem nu nog niet worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier