Amerikaanse universiteit ontwikkelt drone die maanden onderwater kan vertoeven

De meeste drones kun je maar beter uit de buurt houden van (zee)water: zowel elektronica als motoren zijn niet goed bestand tegen de corroderende werking van water, om over de accu’s nog maar te zwijgen. Hoe anders is dat bij de CRACUNS, een quadcopter die desnoods maanden onder water kan vertoeven, en daarna het luchtruim kan kiezen alsof er niets aan de hand is.

De CRACUNS – kort voor Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System – werd ontwikkeld door wetenschappers verbonden aan de Johns Hopkins universiteit. Het doel was om een drone te ontwikkelen die gedurende een langere periode standby kan liggen in de zee, en op elk moment in actie kan komen zodra dat nodig is. Denk hierbij aan het uitvoeren van reddingsmissies, het doen van wetenschappelijk onderzoek, of aan militaire toepassingen.

3D geprint frame en coatings
Om dat voor elkaar te krijgen ontwikkelde het team een 3D geprint frame van composietmaterialen, dat ongevoelig is voor corrosie. De elektronica werd ondergebracht in een geseald compartiment, zodat er geen vocht bij kan komen. De motoren en andere gevoelige onderdelen die wel in contact komen met water werden behandeld met speciale vochtwerende coatings.

Een eerste experiment verliep succesvol: na twee maanden in zeewater gelegen te hebben kon de drone alsnog probleemloos vliegen. Doordat het team gebruik maakt van composietmaterialen is de drone ook nog eens bijzonder licht van gewicht, en het toestel is niet duur om te maken. Dat is goed nieuws voor wetenschappers, reddingsmaatschappijen en defensieonderdelen die graag een vloot van dergelijke drones zouden willen beheren.

Niet de eerste onderwaterdrone
De CRACUNS is overigens niet de eerste onderwaterdrone. Een andere Amerikaanse universiteit ontwikkelde de Naviator, een quadcopter die zich zowel door water als door de lucht kan voortbewegen. Een andere onderwaterdrone is de Loon Copter, die onlangs nog de hoofdprijs won tijdens de ‘Drones for Good’ competitie in Dubai.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!