NieuwsPro

Lloyd’s Register komt met richtlijnen voor het uitvoeren van inspecties met drones

Lloyds-Guidance-Notes-UASWereldwijd staan bedrijven te popelen om inspecties te gaan uitvoeren met drones, maar dan moet een en ander veiligheidstechnisch wel goed geregeld zijn. Het Britse keuringsinstituut Lloyd’s Register heeft daarom een serie richtlijnen opgesteld die een veilige en verantwoorde inzet van onbemande systemen mogelijk moeten maken.

Offshore- en energiesector
De gids is met name bedoeld voor inspecteurs die werkzaam zijn in de offshore- en energiesector. Met name in deze industrieën staat veiligheid voorop, en daarom dienen inspecties volgens vaste protocollen uitgevoerd te worden. Drones hebben de potentie om inspecties veiliger uit te voeren, mits de operators een aantal voorschriften in acht nemen en goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden en beperkingen van drone-inspecties.

“We hebben deze richtlijnen opgesteld om ervoor te zorgen dat er op consistente wijze omgegaan wordt met de inzet van drones als het de veiligheid en risico’s betreft. De gids bevat praktische handreikingen op het gebied van regelgeving, personeel, kwaliteit, veiligheid, hardware, software en operaties”, licht CTO Nial McCollam van Lloyd’s Register toe.

Minimaliseren van risico’s
Inmiddels maken grote bedrijven als Shell en Maersk al gebruik van drones. “Het gebruik van robottechnologie leidt ertoe dat onze mensen niet meer in afgesloten ruimten of op lastig te bereiken hoogten hoeven te komen voor het uitvoeren van inspecties. Het minimaliseren van risico’s door gebruik van vooruitstrevende technologie is erg belangrijk voor ons”, aldus Adri Postema van Shell.

De richtlijnen zullen met enige regelmaat worden geactualiseerd. Ook zal er regelmatig praktische informatie worden toegevoegd, waaronder richtlijnen voor de inzet van drones in afgesloten ruimten. Dat is met name relevant voor toepassingen in de energiebranche en voor de maritieme sector.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier